Economic

thumbs

AVERTISMENTUL lansat de economistul Nouriel Roubini, dr. Doom: Urmeaza un deceniu de criza economica

25.05.2020, 10:56 Sursa: mediafax.ro

Poreclit dr. Doom pentru previziunile sale sumbre, Roubini, care a anticipat si criza financiara din 2008, a apreciat ca exista unele locuri de munca care pur si simplu vor disparea in aceasta criza.

Chiar daca economia globala se va recupera in acest an, aceasta va fi "anemica".

Roubini a avertizat asupra unei recesiuni "fara precedent". "In timpul crizei financiare globale productia a avut nevoie de trei ani pentru a scadea", a spus eonomistul pentru programul BBC Talking Asia. "De data aceasta nu a durat trei ani, nici macar trei luni. In trei saptamani, a existat o cadere brusca a fiecarei componente."

Profesorul Roubini a mai spus ca recuperarea va va fi in "U", sau chiar "ceva mai aproape de un L". O recuperare in forma de U inseamna ca economia va scadea si isi va reveni dupa o perioada prelungita de evolutie lenta. O recuperare in forma de L este si mai drastica, o cadere brusca si o stationare acolo o perioada lunga de timp.

Evolutia economica va fi urmarea pierderilor de locuri de munca atat in ᅡᅡtarile bogate, cat si in cele sarace, ca urmare a blocajelor pentru combaterea virusului.

"Aceste locuri de munca care au disparut vor reveni doar partial, cu salarii mai mici, fara beneficii, cu jumatate de norma", a spus el. "Va exista si mai multa nesiguranta in privinta locurilor de munca, a veniturilor si a salariilor."

Avertismentul lui Roubini vine in conditiile in care numarul de cazuri de coronavirus se ridica la nivel mondial la cinci milioane, multe tari confruntandu-se cu un al doilea val de infectii si luptand sa-si redeschida economiile.

"Puteti deschide magazinele, dar intrebarea este daca oamenii vor reveni", spune el. "Majoritatea centrelor comerciale din China sunt inca goale. Jumatate din zboruri au disparut. Magazinele din Germania sunt deschise, dar cine vrea sa mearga la cumparaturi?"

Roubini spune ca Asia emergenta va inregistra o crestere mai buna decat "alte economii avansate".

Dar va exista o separare mai mare intre SUA si China, iar multe tari asiatice vor fi obligate sa aleaga intre cele doua superputeri. "Fiecare dintre ei va spune restului lumii, fie sunteti alaturi de noi, fie impotriva noastra", spune economistul.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Articole asemanatoare