Politic-Social

Raspunsul lui Orban la intrebarea daca se deschid restaurantele din 1 iulie

Raspunsul lui Orban la intrebarea daca se deschid restaurantele din 1 iulie

24.06.2020, 17:25 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Intrebat ce asteptari sa aiba romanii dupa 1 iulie, premierul a spus ca "o parte de relaxare" vine numai daca se inregistreaza "un nivel previzionat" al raspandirii virusului in comunitate.

Potrivit lui Orban, masurile de relaxare au fost foarte prudente pana acum: "Inca avem un numar mare de infectari. Ingrijorator este ca numarul de persoane infectate este distribuit in aproape toata tara, ceea ce inseamna ca virusul este prezent aproape peste tot".

Intrebat daca exista varianta potrivit careia sa nu mai anunte noi masuri de relaxare dupa 1 iulie, Orban a spus ca evaluarea se va face la 9-10 zile de la ultima relaxare: "In functie de evolutie vom anunta".

Intrebat, de asemenea, daca se deschid restaurantele, premierul a raspuns: "Nu pot sa dau un raspuns in momentul de fata".

Cele mai importante declaratii facute de Ludovic Orban la finalul sedintei de urgenta de la sediul MAI. LIVE TEXT:

Ludovic Orban: Am avut o sedinta de analiza la Centrul de Comanda al Interventiei. Am facut o analiza a situatiei privitoare la inundatii. Am evaluat situatia pe moment. Am facut o analiza a riscurilor care exista pe perioada imediat urmatoare si am stabilit masurile care trebuie luate.

- Riscul cel mai mare il avem la Prut unde urmeaza sa intre in tara viitura care vine dinspre Ucraina. Exista o mobilizare foarte mare. S-au luat masurile pentru a incerca sa prevenim inundatiile si unde vor fi evacuate persoanele. Exista riscuri si in alte zone dar sunt foarte greu de anticipat locurile unde se pot produce. Tendinta va fi in Moldova, in nordul Moldovei. Se va muta putin spre zona vest. Va exista un risc si in zona Dobrogea . Comisiile de evaluare vor face evaluarile cat mai scurt a pagubelor astfel incat sa fim pregatiti cu fondurile necesare. Putem apela si la finantare din partea fondurilor europene.

Costel Alexe: Pana la acest moment consideram ca autoritatile statului roman si-au facut foarte bine treaba. Au fost emise 55 de avertizari RO Alert. Suntem pregatiti sa face fata cantitatilor de precipitatii. Indiferent cat de grava ar fi situatia in Ucraina nivelul inundatilor nu va ajunge lanivelul celor din 2010 sau 2008. Colegii de la Apele Romane si cei de la ISU sunt in zona si suntem pregatiti sa facem fata. Daca varful va fi vineri seara de sambara suntem deja pe scaderea varfului apel.

Ludovic Orban, despre despagubiri: Dupa ce se finalizeaza evaluarile ele vor fi transmise de prefectura guvenului pentru a aloca sumele necesare. Noi vom procesa solicitarile formulate de prefecturi cu viteza maxima.

Ludovic Orban, despre cei care nu au casele asigurate: Intotdeauna am gasit solutii pentru a nu lasa oamenii la necaz. Vom interveni. Avem situatii din fecare zona care a fost afectata. Vom aloca banii necesari.

Ludovic Orban, despre relaxarea de la 1 iulie: Etapele de relaxare vin in conditiile in care se inregistreaza un nivel previzionat al raspandirii virusului in comunitate. Masurile de relaxare pe care le-am luat au fost foarte prudent. Numarul de persoane infectate e distribuit in aproape toata tara. Virusul e prezent in comunitate. Trebuie sa luam masuri foarte rapide. Va trebui ca toate organele de control sa fie mobilizate la maximum. Astazi s-a finalizat licitatia pentru masti pentru persoanele vulnerabile. Am alocat 230 de milioane din fondul de rezerva al guvernului. Licitatia s-a derulat in conditii bune. Mastile vor fi achizitionate cu un pret foarte bun de 0,68 si vor fi livrate in termen de 7 zile.

Sedinta a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Presedintele Iohannis a cerut astazi solutii pentru limitarea efectelor inundatiilor severe din ultimele 24 de ore din Romania .

Trei persoane au murit, dupa ce au fost luate de viitura, 71 de oameni au fost evacuati, iar aproape 400 de case si 600 de curti au fost inundate, potrivit unui bilant al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta. Mai multe drumuri sunt blocate, iar altele au traficul restrictionat.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare