Economic

Studiu: Romania importa lunar pana la 96.000 de tone de legume si fructe / Producatorii romani au...

Studiu: Romania importa lunar pana la 96.000 de tone de legume si fructe / Producatorii romani au concurenta

07.07.2020, 10:34 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Producatorii de legume romani sunt concurati puternic si chiar in plin sezon de importuri. Si nu vorbim neaparat de legume proaspete, ci si de legume congelate, care in iulie 2019, de exemplu, au avut cea mai mare pondere in total importuri realizate de tara noastra, potrivit analizei realizate de Cooperativa Tara Mea. "In plin sezon, cand legumele romanesti se gasesc din belsug pe piata, este pacat sa nu alegem produsele proaspete provenite de la legumicultorii nostri. Indemnul nostru este haideti sa consumam produse proaspete romanesti. Este vital sa sustinem productia locala in aceste momente dificile prin care trece economia romaneasca", a precizat Florin Burculescu, presedintele Cooperativei Tara Mea.

In iulie 2019, Romania a importat o cantitate de 25.635 tone de legume, in valoare de 20,6 milioane de euro, iar in topul produselor importate au intrat legumele congelate, cartofii, morcovii, legumele pastai uscate, tomatele si ceapa. Valori oarecum similare au fost inregistrate si in celellate luni in care productia locala este in plin sezon. Astfel, in august, am avut importuri de 25.097 tone, in iulie - 25.635 tone, in iunie - 3. 804 tone si in septembrie 34.249 tone. In acelasi timp, aprilie a fost luna cu cele mai mari importuri - 96.631 tone, in timp ce in august au fost inregistrate cele mai mici volume importate, respectiv 25.097 de tone, conform datelor INS.

In 2019, importurile de legume au atins 740.000 de tone, in valoare de 516 milioane de euro, raportat la 678.318 tone (valoare de 424,3 mil.euro), in 2018, potrivit INS. Principalii furnizori au fost Olanda si Polonia, peste 10.000 de tone, urmate de Turcia, Germania, Franta, Grecia, Ungaria, Spania, Italia si Egipt. Pe de alta parte, exporturile au atins abia 121.000 tone, in valoare de 95,6 milioane de euro.

Romania a produs 3,57 milioane de tone de legume, in 2019, in scadere fata de anul anterior, cand era atins un volum de 3,7 milioane de tone.

"Daca, pe de o parte, publicul autohton s-a autoeducat serios in ultimii ani si cauta cu preponderenta produse romanesti, marea majoritate a producatorilor sunt inca in etapa de lupta pentru supravietuire. Si, luptandu-se cu probleme minore, precum irigatii, ingrasaminte sau sortare, nu mai au timp sa vada imaginea de ansamblu. Piata se schimba, nevoile si cerintele cumparatorilor se schimba, iar fermierul roman inca are politica de la o zi la alta.", spune Florin Burculescu. "Solutia o reprezinta, din nou, centralizarea, atat pentru acordarea de sprijin, cat si pentru vanzari. Atunci, cu siguranta, in loc sa intre in panica pentru un hectar de rosii care se strica, producatorul roman va avea siguranta si relaxarea necesare ca sa se gandeasca si la masini de ambalare, congelare, feliere si, in final, la export."

Cooperativa Tara Mea are in total circa 940 de fermieri membri, cu activitati, pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor si pana la productia de carne de porc si pasare. Kaufland Romania este principala "piata de desfacere" a cooperativei.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare