Politic-Social

thumbs

SOS la Anestezie si Terapie Intensiva! Salvatorii au nevoie acum de ajutor: "Sunt deja 5 luni in care noi am obosit"

07.07.2020, 20:53 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Laura Zarafin lucreaza in cadrul clinicii ATI de la Spitalul Colentina si spune cat de neputincioasa se simte atunci cand nu are timp asa cum isi doreste sa se ocupe de toti pacientii. De ce? E simplu! Nu sunt suficienti medici pentru numarul total de bolnavi.

Si Elena Copaciu, medic tot pe ATI cu ani vechime in spate, recunoaste ca Romania se afla intr-un moment critic, cand numarul cazurilor de COVID-19 creste de la zi la zi, iar presiunea pe serviciile ATI esta una din ce in ce mai greu de gestionat.

In plus, zilele trecute, Romania a ajuns la cel mai mare numar de pacienti internati la Terapie Intensiva din timpul starii de alerta. Marti, potrivit Grupului de Comunicare Strategica sunt internati la ATI 231 de pacienti.

"Incercam sa aducem echipamente suplimentare, dar este foarte importanta si resura umana, resursa medicala, sa avem grija de ea. Poti sa cumperi 2.000 de ventilatoare, dar daca nu ai medici de Terapie Intensiva care sa le foloseasca, inseamna ca ai o problema", a spus seful DSU, Raed Arafat.

Sunt deja 5 luni in care noi am obosit, fiind atat de putini. A venit si canicula, sa stai in acele combinezoane este un pericol pentru sanatate", explica medicul ATI, Laura Zarafin.

"Ii invit pe colegii nostri sa vina si ei sa vada, daca nu ne-au primit rezidentii, noi nu avem rezidenti pe ATI. Mie mi s-ar fi parut normal asa cum a fost in toate tarile din UE, sa ne ajutam", a mai adaugat medicul.

"Suntem mult sub nivelul de acoperire al acestor servicii. In doi medici, ce poti sa faci intr-o Terapie Intensiva?", a precizat Elena Copaciu, medic primar ATI.

"Unul dintre riscurile majore este depasirea capacitatii de absortie a serviciilor medicale. Si vor fi decese evitabile. Riscam sa nu mai putem separa circuitele si pacientii covid, non-COVID si de aici va fi o cascada de probleme. Situatia reanimarilor din sudul tarii este cea care creste presiunea pe Bucuresti", a mai spus Copaciu.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare