Politic-Social

thumbs

EXCLUSIV/ Unifarm a luat peste 500.000 de euro, bani publici, de la Ministerul Sanatatii doar pentru o atributie din obiectul sau de activitate

08.07.2020, 08:07 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Sorina Matei

Timp de 4 ani, Compania Nationala Unifarm SA cu capital detinut integral de statul roman, sub tutela Ministerului Sanatatii, a luat peste 500.000 de euro, bani publici, chiar de la Ministerul Sanatatii- unicul sau actionar - prin contracte succesive incheiate intre conducerile ministerului si Unifarm SA pe atributii- culmea- aflate chiar in obiectul de activitate al CN Unifarm SA.

Astfel, s-a creat un circuit financiar prin care s-au mutat sume importante de bani publici, prin negociere si pe atributii, chiar in interiorul statului.

Prevederile din HG 892 din 14 decembrie1998 si statutul Unifarm, de la constituirea de catre statul roman a companiei arata ca unul dintre obiectele sale de activitate este "asigurarea prin depozite proprii si prin subdepozite teritoriale, a constituirii stocurilor rezervei de mobilizare pentru produse medicamentoase cu finantare integrala de la bugetul de stat, precum si acumularea, improspatarea, pastrarea, scoaterea sub forma de imprumut sau definitiva a acestora".

Numai ca an de an, conform datelor publice, CN Unifarm SA a luat peste 525.935 de euro bani publici de la stat, pentru o activitate pe care oricum era obligata sa o desfasoare, statul fiindu-i nu doar principalul actionar, dar si cel care i-a trasat acest obiect de activitate pe care, ulterior, l-a taxat prin tot felul de contracte.

Asa se face ca:

In 2016, prin contract de prestari servicii, facut prin OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, CN Unifarm SA a luat de la Ministerul Sanatatii-139.060 de euro, bani publici, pe depozitarea produselor achizitionate in cadrul Programelor Nationale de Sanatate si produselor din cadrul Rezervei Ministerului Sanatatii In 2017, tot prin contract de achizitie, prin negociere, CN Unifarm SA a luat de la Ministerul Sanatatii- 113.846,15 de euro, bani publici, pe servicii de depozitare In 2018, tot prin contract de achizitie, CN Unifarm SA a luat de la Ministerul Sanatatii- 180.335,63 de euro, bani publici, pe servicii de depozitare In 2019, tot prin contract de achizitie, prin negociere, CN Unifarm SA a luat de la Ministerul Sanatatii- 92.693,40 de euro, bani publici, pe servicii de depozitare.

Aproape 140.000 de euro, pentru 8 luni, mutati de la Ministerul Sanatatii catre Unifarm

Un exemplu in acest sens il constituie contractul de prestari servicii din 2016 de 621.600 lei, inclusiv TVA (139.060 de euro), incheiat in 28 si 29 aprilie 2016, intre ministrul Sanatatii al Guvernului Dacian Ciolos, Patriciu Andrei Achimas Cadariu si Ion Maranda, director general al CN Unifarm SA.

Contractul (document mai jos) este facut pe 8 luni, chiar pe atributul Unifarm SA: asigurarea prin depozite proprii si prin subdepozite teritoriale, a constituirii stocurilor rezervei de mobilizare pentru produse medicamentoase cu finantare integrala de la bugetul de stat.

Numai ca CN Unifarm SA percepe bani publici de la actionarul sau unic, Ministerul Sanatatii, cu aportul Ministerului Sanatatii, pe un serviciu pe care oricum era obligat sa-l asigure.

Contractul de prestari servicii pe achizitiile publice din 2016 dintre ministrul Cadariu si Ion Maranda de la Unifarm se refera la "servicii de depozitare, conservare si eliberare a produselor achizitionate in cadrul Programelor Nationale de Sanatate si produselor achizitionate in cadrul Rezervei Ministerului Sanatatii " si are posibilitate de prelungire prin act aditional pentru inca 4 luni.

Practic, CN Unifarm SA trebuie sa-i ofere in Bucuresti actionarului sau unic, Ministerul Sanatatii 2 suprafete de minim 700 mp si 100 mp si 6 camere frigorifice (de 200 mc si 40 mc) pentru depozitare pe care era oricum obligata sa o faca, si se angajeaza " sa asigure integritatea produselor aflate in depozit ".

In plus, CN Unifarm SA se obliga sa asigure Ministerului Sanatatii rulajul estimativ pentru cantitatile de vaccinuri, teste HIV, medicamente si dezinfectanti conform caietului de sarcini si propunerii tehnice.

Contractul semnat intre Ion Maranda, fostul sef al Directiei de Protectie Interna al SRI, ajuns director general Unifarm, si ministrul Sanatatii al Guvernului Ciolos

Contractul este semnat si incheiat intre ministrul Sanatatii al Guvernului Dacian Ciolos, Patriciu Andrei Achimas Cadariu, care a demisionat dupa cateva zile dupa semnarea acestuia in timpul scandalului Hexi Pharma si crizei dezinfectantilor din spitale si de Ion Maranda, director general al CN Unifarm SA.

Ion Maranda, director general al CN Unifarm SA, este fostul sef al Directiei de Protectie Interna al SRI sub mandatul in fruntea SRI a lui Radu Timofte, trecut in rezerva pe 27 iulie 2005 cu gradul de general de brigada cu o stea de fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu.

Presa a relatat de-a lungul timpului despre scandalurile in care a fost implicat Ion Maranda cand era sef in SRI: un potential conflict cu fostul director adjunct al SRI, Dumitru Zamfir, cazul rapirea din Irak, scandalul Narcis Daju si scandalul Monica Iacob Ridzi.

"Binomul" din varful Unifarm: generalul SRI Maranda si Adrian Ionel, de la Academie, doctorand SRI si specializat in "tehnici in Analiza Intelligence"

Recuperat de SRI sub conducerea fostului director SRI, Geroge Maior, nas al lui Victor Ponta, si Florian Coldea, la acea prim adjunct operativ al SRI, dar din privat, ca sef al AVI Group SRL, Ion Maranda, la fel ca Ioan Adrian Ionel, ajung sa fie numiti, in octombrie 2012, in Consiliul de Administratie al CN Unifarm, pe mandatul de ministru al Sanatatii al lui Victor Ponta, sub semnatura lui Raed Arafat.

AVI Group SRL, firma de consultanta pentru afaceri si management unde a activat generalul Maranda in perioada dintre SRI si Unifarm este de 3 ani lichidata si radiata.

In aprilie 2013, Eugen Nicolaescu, ministrul liberal al Sanatatii in Guvernul USL condus de Victor Ponta, il prezenta in scris pe generalul SRI de brigada cu o stea in rezerva, Ion Maranda, drept "jurist, care detinea functia de sef serviciu al AVI Group SRL".

Intre timp, Ion Maranda ca sef al CA Unifarm, ajunge director general al companiei nationale, Adrian Eugen Ionel ramanand doar presedinte al CA. Absolvent al Academiei SRI, doctorand SRI in "managementul informatiilor de securitate nationala", si Adrian Ionel a incasat, potrivit declaratiei de avere din 2015, 400 de lei si de la Centrul de Strategii Avansate, plin de absolventi ai serviciilor de informatii, oameni din presa, Armata si nu numai. Adrian Ionel a urmat si cursurile Centrului de Strategii Avansate, aparand in promotia din septembrie 2014- pe Tehnici in Analiza de Intelligence. In 6 iunie 2016, si Adrian Eugen Ionel, s-a votat singur director general al Unifarm SA a doua oara, luandu-i locul lui Ion Maranda, la conducerea CN Unifarm SA.

Contractul, avizat si de fina baronului PSD de Constanta, Felix Stroe

Contractul din 2016, de aproape 140.000 de euro intre ministrul Sanatatii, Patriciu Andrei Achimas Cadariu si directorul general Unifarm SA, Ion Maranda este avizat si de directorul general de Buget si Contabilitate de la acea vreme din Ministerul Sanatatii, Georgeta Bumbac. Georgeta Bumbac este potrivit presei un alt functionar public campion, fiind fina baronului PSD de Constanta, Felix Stroe.

Actualul secretar general adjunct al Ministerului Sanatatii, Danut Cristian Popa, este fost presedinte al CA Unifarm si semnatar de angajament cu fosta Securitate

De-a lungul timpului, relatia Unifarm (cu actionar Ministerul Sanatatii) - Ministerul Sanatatii s-a realizat inclusiv prin personaje comune. Un alt demnitar din ministerul Sanatatii, condus acum de Nelu Tataru, care a fost implicat in activitatea CN Unifarm SA este chiar secretarul general adjunct al ministerului, Danut Cristian Popa.

Potrivit CVului sau, secretarul general al Ministerului Sanatatii, Danut Cristian Popa a fost in perioada martie- august 2017- chiar presedinte al Consiliului de Administratie al CN Unifarm SA.

In trecut, Popa a fost secretar general adjunct al Ministerului Tineretului si Sportului, Consilier- sef de Cabinet al Presedintelui C.S.Dinamo Bucuresti, chestorul Marcel Popescu, a fost secretar general al Federatiei Romane de Tir Sportiv, iar din 2016 a aterizat din functia de secretar general adjunct la Sport pe aceeasi functie in Ministerul Sanatatii.

Numai ca in mai 2015 Popa s-a trezit cu o problema. CNSAS l-a gasit titular de fond informativ de retea, a descoperit ca a fost recrutat in 1982 de catre fosta Securitate pentru supravegherea informativa a unui cetatean strain care era si colegul sau de facultate. CNSAS a constatat ca Popa semnase de angajament cu numele conspirativ "Pana" si note informative, dar fusese scos din retea in 1986 de fosta Securitate pentru ca "i-a scazut randamentul" si nu a tratat cu "suficienta seriozitate legatura" cu fosta Securitate.

In ciuda notelor informative si angajamentului cu fosta Securitate, CNSAS nu i-a atribuit lui Danut Cristian Popa calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii si, astfel, Popa a ajuns om cheie in Ministerul Sanatatii unde este si acum.

Ministerul Sanatatii a fost solicitat in baza legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public sa ofere toate contractele incheiate cu CN Unifarm SA si cele ale Unifarm SA pe timp de pandemie COVID-19, dar nu a raspuns pana in prezent.

DOCUMENTE

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare