Politic-Social

Revolta unui medic ATI din Bucuresti: "Lumea a crezut ca putem rezista doi ani si ca suntem...

Revolta unui medic ATI din Bucuresti: "Lumea a crezut ca putem rezista doi ani si ca suntem inepuizabili. Nu suntem!"

08.07.2020, 08:53 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Medicii romani incep sa se resimta dupa cateva luni bune de luptat impotriva coronavirusului. Cei mai afectati sunt cei care sunt cu adevarat in prima linie, medicii anestezisti si cei de la ATI, iar oboseala lor fizica, psihica si emotionala este accentuata si de faptul ca aceste doua categorii au si cei mai putini specialisti.
Laura Zarafin, medic primar la sectia ATI Chirurgie a Spitalului Colentina, spital suport COVID-19, spune ca socul resimtit cel mai puternic in aceasta perioada a fost ca rezidentii nu au venit sa-i ajute.
"Dintre toate specialitatile Anestezia si Terapia Intesiva au cel mai mare deficit de medici specialisti dintre toate specialitatile din Romania, iar urmatorii sunt urgentistii. Dar acum, e mai deosebit pentru ca au fost alese niste spitale care sa se ocupe de acesti pacienti, iar numarul de medici e unul relativ mic si sunt mereu aceiasi. Supararea mea este ca nu am primit niciun fel de ajutor de la niciun fel de rezident. Pe mine m-a socat putin. Am fost si eu rezident si nu plecam din spital zi lumina. E perioada cand acumulezi cele mai multe informatii. ATI se invata mai mult la patul pacientului si dupa aceea din carti", a declarat Laura Zarafin pentru RFI Romania.
Noul coronavirus ar putea crea probleme timp de doi ani. O afirma atat specialistii romani, cat si cei internationali. Laura Zarafin spune ca medicii nu pot rezista doi ani in acest ritm.
"In sectia noastra nu ne-a intrebat nimeni daca vrem sau daca avem nevoie. Noi suntem o sectie speciala in sensul ca spre deosebire de alte sectii ATI din tara, noi avem medici primari si un singur medic specialist. Atunci, lumea si-a imaginat ca suntem inepuizabili si ca probabil vom rezista doi ani sau un an si jumatate, cat dureaza asa ceva. Este imposibil sa rezisti, mai ales ca a venit si canicula. In acele echipamente te simti protejat si e obligatoriu sa le porti pentru protectia ta, dar pe de alta parte, nu ai voie la aerul conditionat si este un risc pentru sanatate. Numai vorbim de riscul de transmitere a virusului. Vorbim de starile de epuizare fizica, de stres cardiovascular, de supraincalzire. Eu sunt dintre cele mai batrane care fac garzi, dar pana si colegele mele de 35 - 37 de ani se plang de acelasi lucru, ca le este rau si ca lesina. Este inuman sa lucrezi, fizic vorbind nu poti. Nu mai vorbim ca se abureste viziera. Avem minim doua randuri de manusi. Nu reusim sa vedem prin viziera aburita sa bagam ghidul pe cateterul central. Cine nu a intrat niciodata intr-o sectie dintr-asta nu are cum sa inteleaga despre ce e vorba", a mai precizat medicul Laura Zarafin.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare