Politic-Social

thumbs

Directiile de Sanatate Pubica sunt tot fara specialisti, desi numarul bolnavilor de COVID este mai mare decat in starea de urgenta

08.07.2020, 09:05 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Daca te-ai intrebat de ce depistarea bolnavilor de COVID-19 sau identificarea contactilor acestora dureaza chiar si cateva zile sau de ce nu pot fi monitorizati corect cei izolati acasa, o explicatie este ca nu sunt suficienti specialisti in sistemul de sanatate publica.

In luna aprilie, Guvernul a aprobat suplimentarea cu 2 mii de posturi pentru personalul din Directiile de Sanatate Publica si Serviciile de Ambulanta. Angajarile se puteau face fara concurs, dar pe o perioada de sase luni. Reprezentantii institutiei au raspuns, la solicitarea MEDIAFAX , ca nu stiu inca, cate posturi au fost ocupate.

De la Traian Magala, medic la SAJ Dolj, am aflat ca, pe perioada starii de urgenta, medicii de aici au fost ajutati de rezidentii care se specializeaza in medicina de familie. Doar un ambulantier si o asistenta au fost angajati, dar dupa ce am trecut la starea de alerta.

In schimb, la DSP -urile din Oltenia, epidemiologii, medicii de laborator si cei de igiena sunt greu de gasit.

La Olt, de exemplu, din 10 posturi de medici disponibile in cadrul Directiei de Sanatate Publica, doar 3 au fost ocupate, iar la Mehedinti au fost angajati doar 2 medici si asistenti, desi era nevoie de 7.

La DSP Dolj, sunt doar cinci epidemiologi, dar au fost angajati trei informaticieni.

"La ambulantieri au fost mai multe persoane doritoare, doar ca n-au fost dosarele in regula pentru ca nu aveau vechime, diferite situatii care tineau de cerinte.", a declarat Traian Magala- purtator de cuvant SAJ Dolj.

"Zece posturi de medici, in specialitatile de laborator, igiena si de medicina generala, ocazie cu care au fost depuse 7 dosare si admise 5 persoane. Din cele cinci persoane, doua nu s-au prezentat.", a declarat Gabriela Gogiu- purtator de cuvant DSP Olt.

"Datorita faptului ca din cele 7 posturi vacante au fost ocupate doar doua posturi, personalul existent a efectuat munca suplimentara.", a precizat Codruta Vochescu-purtator de cuvant DSP Mehedinti.

"La initiativa Ministerului Sanatatii, Guvernul Romaniei a aprobat suplimentarea, pentru o perioada de 6 luni, cu 2000 de posturi a personalului prevazut pentru DSP si SAJ, masura binevenita pentru acoperirea populatiei cu servicii de sanatate necesare in zonele unde acestea sunt deficitare. Procedurile pentru ocuparea acestor posturi s-au facut la nivelul fiecarei unitati in parte. Ministerul Sanatatii este in proces de centralizare a informatiilor privind ocuparea acestor posturi.", raspunsul Ministerului Sanatatii la solicitarea MEDIAFAX .

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare