Cultura si divertisment

FOTO | Vizitand tarile care "nu exista". Harta neoficiala a lumii, prin ochii unui calator avizat

FOTO | Vizitand tarile care "nu exista". Harta neoficiala a lumii, prin ochii unui calator avizat

11.07.2020, 08:52 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Guilherme Canever nu s-a lasat intimidat de situatia incerta a statelor neoficiale ale lumii. Brazilianul a povestit pentru CNN despre experienta sa ca turist in 16 tari nerecunoscute, calatorii care au avut loc intre anii 2009 si 2014. Problema e abordata si in ultima sa carte, "Unrecognized Nations: Travels To Countries That Do Not Exist".

Conditii pentru ca o tara sa fie recunoscuta oficial

Definitia conceptului de tara este, in sine, deschisa interpretarilor. Conform Dreptului International, un teritoriu trebuie sa aiba o populatie permanenta, o suprafata definita si controale de frontiera, capacitatea de a se guverna independent si relatii cu alte state pentru a se putea numi, la randul sau, "tara".

Obstacolul final e reprezentat de obtinerea recunoasterii ca stat de catre Natiunile Unite. In absenta recunoasterii de catre ONU, pas esential pentru a avea acces la retelele economice, acestea nu sunt in mod oficial tari.

Somaliland: "Parca as fi fost intr-un univers paralel"

Canever a ramas fascinat de aceste teritorii controversate dupa ce a vizitat Somaliland, o tara aspiranta situata pe continentul african, care lupta pentru independenta fata de Somalia inca din 1991.

Ajuns acolo in 2009, Canever a fost surprins de ce a descoperit. "Am fost socat cand am realizat ca nu pot folosi bani somalezi. Apoi am inceput sa inteleg ca este o natiune cu propriile institutii, legi si cu o moneda distincta. Dar tot nu era recunoscuta de nicio alta tara. Parca as fi fost intr-un univers paralel."

Nici pana in prezent Somaliland nu a fost recunoscuta oficial de nicio alta tara. Din acest motiv, teritoriul s-a confruntat cu obstacole si complicatii economice cu un impact major asupra vietii locuitorilor. "Somaliland e pe cont propriu", explica Canever. "Se lupta sa supravietuiasca pentru ca nu are aliati".

Somajul este o realitate larg raspandita aici, la fel ca si analfabetismul. In ciuda tuturor neajunsurilor, oamenii nu renunta la idealul lor. "Mi-au povestit despre greutatile lor", isi aminteste Canever. "Multi depind de banii trimisi de cei care lucreaza in strainatate."

In urma calatoriei in Somaliland, Canever a inceput sa faca cercetari asupra altor destinatii cu probleme similare. Dupa ce a restrans lista la 10 teritorii independente cu recunoastere internationala limitata si 6 regiuni autonome care au fost sau doresc sa devina independente, acesta a inceput sa planifice o calatorie extinsa.

Vezi aceasta postare pe Instagram

Somaliland . There are a few good tourist attractions in Somaliland, like Las Gell paintings, camel market, gold market, scubadiving at the Gulf of Aden and the ancient town of Zeila. But to tell you the truth, nothing like changing money on the streets, having tea at a local tea house reading the local English written newspaper! Somaliland was the first "Country that do not exist" that I visited. My new book, Unrecognized Natios - travels to the countries that do not exist will be available @ Amazon next Saturday, 4th of July. . ???? Existem algumas atrac£o£es turi£sticas interessantes na Somalilandia, como as pinturas rupestres de Las Geel, os mercados de camelo e de ouro, mergulhar no Golfo do Adem e a cidade histo£rica de Zeila. Mas nada como trocar tinteiro na rua, bater papo na casa de cha£ local lendo o jornal em ingle£s da regia£o. A somalilandia foi o primeiro dos "pai£ses que na£o existem" que conheci. A versa£o em ingle£s do meu livro "uma viagem pelos pai£ses que na£o existem" fica disponi£vel a partir do dia 4 the julho na Amazon. . #unrecognizednations #paisesquenaoexistem #book

O postare distribuita de Guilherme Canever (@saiporai) pe

Iul 1, 2020 la 5:52 PDT
Kosovo: "Turistii devin parte a comunitatii"

Una dintre cele mai cunoscute destinatii de pe lista sa e Kosovo, aflata in Europa, in regiunea Balcanilor. Pe cand Somaliland a intampinat dificultati din cauza lipsei aliatilor, Kosovo a avut parte de numerosi sustinatori.

De cand si-a declarat independenta fata de Serbia in 2008, cu sprijinul Rusiei, Kosovo a fost recunoscut ca stat de peste 100 de tari, precum si de Comitetul Olimpic International. Totusi, ii lipseste statutul de membra a ONU.

Kosovo atrage un numar mare de turisti, majoritatea vizitatorilor straini venind din Albania, Turcia si Germania. "Are sprijinul multor tari instarite si e frecventat de turisti", spune Canever. In 2018, numarul de vizitatori internationali a crescut aici cu 19% fata de anul precedent. "Kosovo este in plina dezvoltare, dar exista numeroase mici probleme ce trebuie rezolvate inainte de a deveni pe deplin independent", adauga el.

"Unul dintre lucrurile care mi-au placut cel mai mult in timpul acestor calatorii este ca interactiunile cu localnicii sunt inedite", spune el. "Nu m-am simtit ca un strain. Turistii devin parte a comunitatii. Isi deschid casele pentru tine si iti permit sa iei parte la viata lor." Canever crede ca acest lucru se datoreaza unei combinatii de prietenie autentica si curiozitate. "Vor sa stie cum ii vede restul lumii."

"Majoritatea acestor tari sunt extrem de mandre. Unii dintre oameni cred ca sunt mai buni decat cei din lumea exterioara."

Republica Turca a Ciprului de Nord: "Pentru generatia tanara e cu adevarat dificil"

In timpul calatoriei sale in Cipru, impartit in urma invaziei militare turcesti din 1974, Canever a fost pentru prima oara martor la suferinta si amaraciunea separarii. In timp ce Turcia recunoaste zona care cuprinde partea de nord-est a insulei drept Republica Turca a Ciprului de Nord, pentru restul lumii acesta este un teritoriu ocupat de Turcia din Republica Cipru.

"Imediat ce treci frontiera, poti vedea diferenta", povesteste Canever. "Am stat cu un barbat care mi-a spus ca tatal sau e nascut in Turcia, iar mama sa este turco-cipriota. Nu a putut traversa in partea de sud a insulei, deoarece este considerat turc, nu turco-cipriot. Pentru generatia tanara e cu adevarat dificil."

Vezi aceasta postare pe Instagram

E assim inicia o dia na Republica Turca do Norte do Chipre! #paisesquenaoexistem #saiporai #travel #viagem #mochileiros #mochilao #NorteDoChipre #NorthernCyprus #couchsurfing

O postare distribuita de Guilherme Canever (@saiporai) pe

Aug 20, 2014 la 10:49 PDT

Abkhazia: Manastirile de pe coasta Marii Negre

Pe itinerariul sau au fost si Abkhazia si Osetia de Sud, doua teritorii disputate din Caucaz. Primul, o regiune separata din Georgia, cu puternice legaturi rusesti, a lasat o impresie deosebit de pregnanta asupra lui Canever.

"Abhazia este un loc frumos", spune el despre regiunea de pe coasta Marii Negre. "Are o multime de manastiri. Nu ma asteptam la asta de la o tara care nu exista. Multi rusi vin aici pe timpul verii, la plaja. Au o industrie turistica destul de dezvoltata. Puteti cumpara suveniruri, magneti de frigider si tricouri."

Cu toate acesea, accesul este destul de dificil. Pentru un permis de intrare "trebuie sa ii contactati prin e-mail si ei va ofera o zi in care puteti intra" pentru a obtine autorizatia. "Imediat ce intri in tara, te duci la Ministerul Afacerilor Externe pentru viza oficiala."

Potrivit lui Canever, Abhazia nu parea preocupata in mod special sa fie recunoscuta pe plan international. Acesta povesteste ca pentru unii localnici faptul ca Rusia ii sustine este suficient.

Vezi aceasta postare pe Instagram

Monasterio Novi Afon, na Republica da Abkhazia! #viagem #saiporai #paisesquenaoexistem #travel #traveling #viajar #mochilao #mochileiros

O postare distribuita de Guilherme Canever (@saiporai) pe

Aug 28, 2014 la 6:32 PDT
Transnistria: La granita dintre Moldova si Ucraina

Canever a vizitat si Transnistria, situata intre Moldova si Ucraina, care si-a declarat independenta in 1990, cu un an inainte de caderea Uniunii Sovietice.

In ciuda faptului ca are moneda proprie si efectueaza controale la frontiera, teritoriul nu este recunoscut inca de ONU. Canever a ajuns aici prin Moldova. "Trebuie sa va schimbati banii in ruble transnistrene", explica el, adaugand ca a fost initial sceptic. "Am incercat sa verific modul in care functioneaza institutiile cumparand o carte postala si trimitand-o acasa. A ajuns cu bine."

Concluziile lui Canever

"A fost destul de interesant sa vad ca unele dintre aceste locuri au control deplin asupra teritoriului lor." Desi nu este expert, Canever spune ca experientele sale si cercetarile ample intreprinse in timp ce isi scria cartea i-au aratat ca trasarea unor noi linii de frontiera nu reprezinta neaparat cea mai buna modalitate de a rezolva probleme.

"Majoritatea acestor tari au inceput ca minoritati care aveau probleme si voiau sa fie independente", explica el. "Crearea de noi frontiere nu ajuta daca nu exista democratie deplina intr-o regiune."

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare