Externe

thumbs

Prima executie a unui condamnat la moarte, dupa 17 ani, in SUA: Crimele comise de Daniel Lewis Lee

13.07.2020, 11:26 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Un detinut federal, condamnat la moarte, va fi executat, pentru prima data in ultimii 17 ani, luni, daca nu va interveni o modificare de ultima ora, dupa ce, duminica, o Curte Federala de Apel a decis ca Departamentul de Justitie poate efectua executia conform planului, scrie The New York Times.
Daniel Lewis Lee, in varsta de 47 de ani, a fost condamnat la moarte in 1999 pentru uciderea in 1996 a trei membri dintr-o familie din Indiana, printre care o fetita de 8 ani. Rudele victimelor lui Lee au dat in judecata Departamentul de Justitie, sustinand ca nu pot calatori in siguranta din cauza coronavirusului pentru a asista la executie. Un judecator federal din Indiana, unde va avea loc executia, suspendase executia vineri, dar Curtea de Apel a Statelor Unite a decis ieri ca aceasta sa aiba loc.
Familia intentioneaza sa faca apel la Curtea Suprema, care ar trebui sa dea o decizie, luni, inainte de ora 16.00, luni pentru a opri executia. Cateva rude ale victimelor lui Lee, chiar cei care au intentat procesul, au solicitat Departamentului de Justitie sa-i modifice pedeapsa detinutului - sa faca inchisoare pe viata.
"Este foarte frustrant sa vezi cum guvernul american se grabeste sa il omoare pe Danny Lee, tinand cont ca nu a existat o executie in 17 ani. Dreptul rudelor victimelor ucise (de a fi prezente la executie - n.r.) sunt incalcate", a spus Baker Kurrus, avocatul familiei.
Justitia americana permite judecarea in tribunale federale, nationale si tribunale statale, locale. Pedeapsa cu moartea este legala in Statele Unite, dar mai multe state au declarat-o ilegala sau au pronuntat moratorii, asa incat este aplicata de fapt doar in unele dintre ele.
La nivel federal, de la ridicarea unui moratoriu in 1988, doar trei persoane condamnate la moarte au fost executate, ultima in 2003. Tribunalele federale pronunta rar pedepse cu moartea. In prezent, 62 de detinuti au sentinte federale la condamnare la moarte.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare