Externe

thumbs

NYT: Amploarea pericolului grupurilor extremiste in Germania. Militantii sunt infiltrati in institutii

02.08.2020, 04:38 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Retelele de extrema-dreapta din Germania sunt mult mai extinse decat ar parea, infiltrandu-se in sistemul militar si chiar in institutii, noteaza cotidianul The New York Times, atragand atentia asupra conspiratiei unui grup neonazist care planuia asasinarea adversarilor politici.

Planul era inspaimantator de concret. Grupul intentiona sa captureze adversari politici si activisti care apara imigranti si refugiati, sa ii urce in camioane si sa ii duca intr-un loc secret. Apoi, i-ar fi omorat. Unul dintre membrii grupului cumparase deja 30 de saci mortuari, iar pe lista de achizitii figurau mai multi saci si var nestins, pentru descompunerea materiei organice, potrivit anchetatorilor.

Printre cei care discutau despre acest plan sunt persoane aparent respectabile, inclusiv un avocat si un politician care urasc imigrantii. Alti doi membri ai grupului extremist sunt militari rezervisti. Sunt si doi agenti de politie, inclusiv Marko Gross, lunetist al politiei si fost parasutist, devenit liderul informal al grupului.

Gruparea infractionala s-a format prin intermediul unui forum national de discutii destinat militarilor cu simpatii de extrema-dreapta, creat de un membru al fortelor speciale de elita din Germania (KSK). Treptat, sub supravegherea lui Marko Gross, au format un grup paralel autonom. Printre membrii grupului se numara un medic, un inginer, un decorator, proprietarul unei sali sportive, chiar si un pescar. S-au autointitulat Nordkreuz - Crucea Nordica.

"Eram precum comunitatea dintr-un sat", a declarat, pentru NYT, Marko Gross, unul dintre membrii Nordkreuz. Membrii grupului extremist au negat ca ar fi planuit sa omoare pe cineva. Dar anchetatorii si procurorii, bazandu-se inclusiv pe marturia unuia dintre membri, cred ca planul urma sa ia o turnura sinistra.

In ultima perioada, Germania a inceput sa se confrunte cu retele de extrema-dreapta despre care oficialii cred ca sunt mult mai extinse decat se estima. Infiltrarea extremistilor in fortele armate este un lucru alarmant mai ales intr-o tara care a depus eforturi pentru a scapa de trecutul nazist si de ororile Holocaustului. In iulie, Guvernul german a destructurat o intreaga companie militara infiltrata de extremisti din fortele speciale.

Insa cazul Nordkreuz, care a ajuns abia recent in instanta dupa ce a fost depistat acum trei ani, releva ca problema infiltrarii militantilor extremisti nu este nici noua, nici limitata la KSK ori la armata.

Extremismul de dreapta a patruns in diverse structuri ale societatii germane in anii in care autoritatile subestimau amenintarea sau manifestau reticenta in a-i admite in totalitate existenta, afirma oficiali citati de NYT. Acum, autoritatile depun eforturi sa destructureze aceste grupuri.

Una dintre motivatiile principale ale extremistilor parea atat de putin plauzibila si fantastica incat mult timp autoritatile nu au luat-o in serios, desi devenise destul de raspandita in cercurile de extrema-dreapta.

Grupurile neonaziste si alti extremisti o numesc Ziua X - un moment mitic in care ordinea sociala din Germania se va prabusi, astfel ca va fi necesar ca militantii de extrema-dreapta sa se salveze si sa salveze natiunea, dupa cum sustin ei. In prezent, printre cei care se pregatesc de Ziua X se numara oameni seriosi, cu abilitati si ambitii serioase. Din ce in ce mai mult, autoritatile germane considera acest scenariu un pretext al conspirationistilor de extrema-dreapta de a lansa acte de terorism intern si chiar de a incerca sa preia cu forta conducerea tarii.

"Ma tem ca am vazut doar varful aisbergului. Nu este vorba doar de KSK. Ingrijorarea reala este ca celulele sunt peste tot, in armata, in politie, in unitatile rezerviste", afirma Dirk Friedriszik, deputat in landul Mecklenburg-Pomerania de Vest.

Nordkreuz este unul dintre grupurile care elaboreaza planuri pentru Ziua X. Insa, pana acum, doar un membru al grupului, Marko Gross, este vizat de acuzatii, pentru detinerea ilegala a unei arme, nu pentru conspiratie. La sfarsitul anului trecut, Gross a primit o sentinta de 21 de luni de inchisoare cu suspendare. Procurorii au contestat pedeapsa, considerand-o prea blanda. Dintre cei aproximativ 30 de membri ai grupului Nordkreuz, doar alti doi, un avocat si un alt politist, sunt investigati de procurorii federali pentru pregatirea unor acte de terorism.

Rezultatul este tipic pentru modul in care autoritatile gestioneaza cazurile de extrema-dreapta, afirma expertii. Acuzatiile sunt adesea limitate, avand rolul de a impiedica o infractiune si de a pedepsi, concentrandu-se doar pe anumite persoane, nu pe retele.

"Insa obstacolele in investigarea mai agresiva si formularea de acuzatii in astfel de cazuri indica o alta problema care ingrijoreaza din ce in ce mai mult autoritatile germane: infiltrarea militantilor in institutiile care ar trebui sa investigheze, respectiv in Politie", subliniaza cotidianul The New York Times.

In iulie, seful Politiei din landul Hesse a demisionat dupa ce din reteaua informatica au fost sustrase date confidentiale utilizate de militanti neonazisti pentru a lansa amenintari. In landul Hesse, un neonazist a asasinat anul trecut un politician, un caz care i-a trezit pe multi germani la realitatea terorismului de extrema-dreapta. Unii membri ai Nordkreuz au fost atat de seriosi incat au facut o lista a inamicilor politici.

Heiko Bohringer, un politician local, a primit amenintari cu moartea. "La inceput, ma gandeam ca acesti extremisti sunt niste dezaxati inofensivi care s-au uitat la prea multe filme de groaza. Mi-am schimbat parerea", spune Bohringer.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare