×

Politic-Social

GALERIE FOTO | Radiografie si computer tomograf la o mumie egipteana veche de peste 2.000 de ani....

GALERIE FOTO | Radiografie si computer tomograf la o mumie egipteana veche de peste 2.000 de ani. S-a intamplat la Cluj

10.08.2020, 12:42 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

O mumie egipteana veche de peste 2.000 de ani, apartinand Muzeului National de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca, a fost supusa, in premiera, unor investigatii de radiografie si Computer Tomograf (CT).

Reprezentantii Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta ca a avut loc scanarea mumiei in vederea stabilirii continutului si gradului de alterare/conservare, iar informatiile si rezultatele vor fi folosite pentru restaurarea pieselor care apartin muzeului.

"La universitatea noastra s-a inregistrat o premiera in cadrul Laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala din cadrul Facultatii de Medicina Veterinara, si anume investigarea computer tomograf (CT) si radiografica a unei mumii umane, a unor organe umane mumificate, precum si a unor mumii animale. Investigatiile au fost facute la cererea Muzeului National de Istorie a Transilvaniei", au spus reprezentantii USAMV.

Potrivit acestora, au fost investigate o mumie umana din Egiptul Antic, mumii de Ibis, soim, crocodil, o mana umana si organe umane.

"Mumia egipeana a mai fost supusa examinarii radiologice in anii 1980, dar nu si investigatiilor CT. Este foarte fragila, a fost scanata cu tot cu sarcofag, iar informatiile legate de sarcorfag vor fi folosite de catre restauratori in vederea reconditionarii", a explicat sef lucrari Robert Purdoiu, de la USAMV.

CT -ul de la USAMV este pentru uz uman, dar suporta greutati de pana la 200 kilograme, fata de cele din spitale, care ajung la 120-150 kilograme.

Rezultatele investigatiilor de la USAMV Cluj-Napoca au fost transmise catre MNIT si vor fi interpretare si publicate in cadrul unui proiect cu finantare europeana.

"Prin aceste analize s-au avut in vedere mai multe aspecte care pot lamuri intrebari, precum sexul individului, patologia osoasa, dar si alte posibile patologii, poate varsta si, nu in ultimul rand, eventualele obiecte cu care a fost pregatita persoana pentru viata de apoi", au precizat reprezentantii muzeului.

Restaurarea mumiei egiptene de la MNIT face parte dintr-un proiect cu finantarea prin granturi SEE, asigurate de Norvegia, Islanda si Liechtenstein.

Mumia a fost descoperita in zona Gamhud din Egipt si este veche de peste 2000 de ani.

Aceasta a fost donata in anul 1910 Muzeului Ardelean din Cluj si se afla, in prezent, in patrimoniul MNIT.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare