×

Politic-Social

Riscul de a importa tantari exotici cu ajutorul avioanelor, studiat la Cluj. Cum arata capcanele...

Riscul de a importa tantari exotici cu ajutorul avioanelor, studiat la Cluj. Cum arata capcanele puse in Aeroport

13.08.2020, 12:15 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Universitatea de Stiinte Agricole si de Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca, in colaborare cu Aeroportul International "Avram Iancu" Cluj, a demarat proiectul pilot, in premiera nationala, pentru a examina riscul introducerii tantarilor exotici si, implicit, a agentilor patogeni transmisi de acestia in aeroport si aeronave.

Practic, sunt supravegheati tantarii invazivi in incinta aeroportului, monitorizare care este esentiala pentru succesul unui program de control al speciilor de tantari nativi sau invazivi.

Proiectul este derulat de Disciplina de Parazitologie si Boli Parazitare din cadrul Facultatii de Medicina Veterinara a USAMV Cluj-Napoca, prin prof. dr. Andrei Daniel Mihalca si drd. Cintia Horvath.

"In Europa cresterea comertului si a transportului de marfuri si miscarea crescuta a oamenilor a facilitat dramatic importul speciilor invazive de tantari, cat si a agentilor patogeni transmisi de acestia. In special comertul cu anvelope uzate si plante decorative a contribuit major la introducerea tantarului tigru asiatic in Europa. Un alt vector major de introducere a tantarilor sunt aeronavele, care pot aduce involuntar si nedoritii tantari invazivi. Uneori, bagajele transportate in aeronave pot adaposti tantari invazivi care provin dintr-o zona endemica din strainatate si care pot fi infectati cu patogeni exotici, precum virusurile Chikungunya, Dengue sau Zika. In Romania s-au semnalat tantari invazivi in cateva zone, cum ar fi Bucuresti, Constanta, Timisoara, Arad, Oradea, dar tantarii pot ajunge si din Italia sau Grecia, precum si multe alte zone", a spus drd. Cintia Horvath.

Pana in prezent nu au fost depistati tantari invazivi in incinta aeroportului, insa trebuie tinut cont si de faptul ca numarul curselor aeriene si al pasagerilor este mult sub valoarea obisnuita, aspect cauzat de pandemia de COVID-19.

"Supravegherea consta in plasarea unor capcane in incinta aeroportului si verificarea lor saptamanala. Folosim doua tipuri de capcane. Un tip pentru tantari adulti si un tip pentru oua. Dupa recoltarea tantarilor din capcane, urmeaza munca de laborator, cu identificarea lor la nivel de specie. Recent, colectivul nostru a publicat un articol despre raspandirea tuturor speciilor de tantari din Romania. Continuam astfel cercetarile noastre in domeniul vectorilor si bolilor transmise de vectori. Colectivul nostru deruleaza astfel de studii de 10-12 ani, sunt studii efectuate in numeroase zone din lume, cu accent pe zonele tropicale (Kenya, Coasta de Fildes, Republica Centrafricana, Liberia, Uganda, Algeria), dar si Romania", a explicat prof. dr. Andrei Mihalca, coordonatorul proiectul.

Programul pilot derulat la aeroportul din Cluj-Napoca va continua pana la finalul anului, fiind posibil sa fie extins si in 2021.

Tantarii sunt printre cele mai raspandite insecte daunatoare care afecteaza sanatatea si bunastarea omului si a animalelor domestice. In Romania exista 60 de specii de tantari, insa doar cateva dintre aceste specii reprezinta vectori ai unor agenti patogeni care pot provoca boli la om. Cea mai comuna specie de tantar in Romania este Culex pipiens care se hraneste pe pasari si este implicat in transmiterea virusului West Nile.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare