×

Cultura si divertisment

Bogdan Tamba iti explica de ce din cele 28 de vaccinuri aflate in faza testarii clinice am putea...

Bogdan Tamba iti explica de ce din cele 28 de vaccinuri aflate in faza testarii clinice am putea ramane doar cu cateva

15.08.2020, 20:40 Sursa: mediafax.ro

Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Auzi din ce in ce mai des discutii despre vaccinurile care ar putea sa te tina departe de infectia cu SARS-COV-2 (Covid-19).
Bogdan Tamba este coordonatorul Centrului Avansat de Cercetare Dezvoltare in Medicina Experimentala de la UMF Iasi si iti spune ca, daca este sa ne uitam la ultimii 50 de ani, dureaza intre 5 si 10 ani sa avem un vaccin. In cazul unui vaccin impotriva SARS-COV-2, Bogdan Tamba afirma ca este greu de estimat, dar ca, in cel mai optimist caz, am putea avea unul gata in sase luni. Tot el iti atrage atentia ca din cele 28 de vaccinuri aflate in faza testarii clinice ar putea ramane doar cateva.
"Timpul standard, obisnuit in ultimii 50 de ani, de dezvoltare a unui medicament este de la 5 ani la 10 ani. Intervalul de timp cred ca este foarte greu de estimat. Din punctul meu de vedere, in cel mai optimist caz, am putea sa avem un vaccin in sase luni de zile, presupunand ca totul merge perfect, ca nu se intampla lucruri neprevazute.
Faza a treia de dezvoltare a unui medicament inseamna ca statistic unul din cinci medicamente "supravietuieste" acestei faze trei. Deci daca avem 28 de vaccinuri, statistic ne asteptam doar 3 sau 4 sau 5 sa iasa cu succes din faza 3, adica sa fie aprobate si asta e doar o statistica, pentru ca asta nu este o garantie ca intr-adevar vom avea. Este posibil, nu neparat probabil sa avem un vaccin peste un an sau exista si voci mai pesimiste din comunitatea cercetatorilor ca nu vom avea niciodata un vaccin pentru SARS-COV-2", a declarat pentru Mediafax Bogdan Tamba, coordonator al CEMEX Iasi (Centrul Avansat de Cercetare Dezvoltare in Medicina Experimentala - UMF Iasi) .
Presedintele Vladimir Putin a anuntat marti, 11 august, ca Rusia este prima tara din lume care a autorizat un vaccin impotriva COVID-19, dupa mai putin de doua luni de teste clinice pe oameni, insa Organizatia Mondiala a Sanatatii a primit cu prudenta vestea.
Vaccinul rusesc nu se numara printre cele sase semnalate saptamana trecuta de OMS ca fiind cele mai avansate in procesul testelor clinice. Dintre aceste sase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, doua sunt americane (cele ale companiilor Pfizer si Moderna) si cel de-al saselea este dezvoltat de AstraZeneca in colaborare cu Universitatea Oxford.
BOGDAN TAMBA
coordonator al CEMEX Iasi ( Centrul Avansat de Cercetare Dezvoltare in Medicina Experimentala - UMF Iasi )

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare