Externe

thumbs

Compania Moderna se confrunta cu acuzatii grave pentru ca nu a facut publica finantarea de aproape 1 miliard de dolari, de la guvernul american

30.08.2020, 15:30 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Grupul de cercetare al Departamentului Apararii al SUA examineaza brevetele solicitate si castigate de Moderna, o companie americana de biotehnologie care dezvolta un vaccin COVID-19, dupa ce cercetatorii au acuzat compania ca nu a facut publica finantarea guvernamentala asa cum o cere legea federala.

Intr-un raport publicat saptamana aceasta, cercetatorii de la Knowledge Ecology International (KEI), un grup de sprijin al pacientilor, au declarat ca Moderna nu a prezentat in brevetele sale de vaccin faptul ca a primit subventii de aproximativ 25 de milioane de dolari de la Agentia de proiecte de cercetare avansata a Departamentul Apararii, pentru a-si dezvolta tehnologia de vaccinare.

Prezentarea finantarii federale in brevete ajuta la determinarea modului in care sunt utilizate fondurile publice si daca se platesc redevente catre guvern, care este din ce in ce mai interesat de medicamentele cu preturi ridicate, dezvoltate pe banii contribuabililor.

KEI a examinat cele 126 de brevete alocate Moderna, precum si 154 de cereri de brevete. "Niciunul dintre brevetele acordate companiei Moderna nu precizeaza finantarea guvernului federal american", a scris cercetatorul KEI, Luis Gil Abinader.

Jamie Love, seful KEI, a spus ca lipsa transparentei a fost "surprinzatoare", mai ales ca unele dintre subventiile federale acopereau tehnologia pe care Moderna spera sa o valorifice in crearea vaccinului anti-COVID-19. "Cum la fel de surprinzatoare a fost aparenta lipsa de supraveghere din partea guvernului", a adaugat el. KEI a solicitat joi o ancheta din partea Grupului de cercetare al Departamentului Apararii.

Moderna, care a primit pentru dezvoltarea vaccinului aproape 1 miliard de dolari de la guvernul SUA, a declarat ca a considerat ca a respectat cerintele de prezentare a brevetelor.

Vaccinul de la Moderna, care foloseste tehnologia ARNm, va fi printre cele mai scumpe vaccinuri impotriva COVID-19. Compania si-a prezentat vaccinul catre potentialii cumparatori la pretul de aproximativ 50 pana la 60 de dolari pentru un ciclu de doua doze, in timp ce unele vaccinuri ale firmelor concurente au un pret semnificativ mai mic. De exemplu, vaccinul dezvoltat de AstraZeneca si de Universitatea din Oxford are un pret de aproximativ 3 dolari pe doza.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare