Economic

thumbs

Un grup de antreprenori din Polonia lanseaza in Romania primul accelerator de investitii in gaming

15.10.2020, 10:53 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Antreprenorii romani din industria de gaming vor avea acces la finantare de pana la milion de dolari pentru fiecare joc, dar si la know-how, resurse internationale si sustinere operationala pentru lansarea jocurilor in versiuni pentru desktop si mobil pe pietele globale. In primii doi ani, Mill Games va investi in cel putin 10 studiouri romanesti de jocuri video.

"Industria de gaming din Romania ne aminteste de piata poloneza de acum cativa ani, cand aveam doar cateva companii majore de dezvoltare a jocurilor si doar cateva studiouri independente. Sute de dezvoltatori de jocuri video extrem de talentati nu-si permiteau sa isi deschida un studio functional si nu stiau unde sa gaseasca potentiali investitori. Astazi, cu aproape 50 de companii de gaming listate la Bursa din Varsovia si un portofoliu vast de proiecte independente publicate, Polonia ocupa o pozitie importanta in industria globala de profil. Credem ca Romania are cel putin acelasi potential si ne propunem sa ajutam creatorii locali sa dezvolte jocuri de ultima generatie care sa ajunga in portofoliul jucatorilor de profil de renume, din intreaga lume", a declarat Mateusz Wczesniak, CEO Movie Games, actionar Mill Games.

Colaborarea cu studiourile partenere le va asigura acestora din urma servicii precum quality assurance, relatii publice, marketing, precum si gestionarea comunitatii pentru jocurile nou create. Acceleratorul va pune la dispozitie, de asemenea, servicii de dezvoltare a afacerilor, inclusiv asistenta juridica, dar si asistenta in procesele de identificare a proiectelor noi si a finantarii suplimentare.

In ce priveste tipul investitiei, Mill Games va investi fie in titluri individuale, fie in studiouri independente, iar proiectele finantate sau cofinantate vor fi lansate sub marca Movie Games. Infiintat in 2016 in Polonia, Movie Games a lansat titluri precum "Drug Dealer Simulator" - numarul 1 mondial pe platforma Steam si jocurile apreciate de critici "Lust for Darkness" si "Lust from Beyond", care au castigat rapid adepti si recunoastere internationala. De asemenea, impreuna cu filialele sale, compania a stabilit o serie de colaborari proeminente cu Discovery, Inc si renumitul jucator de fotbal Robert Lewandowski.

Obiectivul principal al acestui joint-venture este de a dezvolta studiouri romanesti de gaming care sa poata fi listate fie la Bursa de Valori Bucuresti fie la cea din Varsovia, cu sprijinul companiei poloneze INC, care va facilita procesele de listare pe ambele piete.

"Sectorul IT&C fiind subreprezentat pe piata de capital din Romania. In Polonia, spre exemplu, 49 de companii de gaming erau deja listate la Bursa de Valori in luna septembrie 2020, cu o capitalizare totala de piata de 11,6 miliarde de euro, in timp ce, Romania nu are, in prezent, niciun studio de jocuri listat la Bursa de Valori Bucuresti. Suntem activi pe piata de capital din Romania din 2014 si am admirat mereu antreprenorii romani din tehnologie. Am avut o colaborare extrem de reusita cu Bittnet iar acum suntem pregatiti sa colaboram cu antreprenori locali din sectorul de game development", a declarat Pawe£ Sliwinski, Presedinte Consiliu de Administratie INC.

In 2015, INC a investit in compania romaneasca de IT Bittnet, pe care a listat-o ulterior pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti. In iunie 2020, s-a transferat pe Piata Principala a Bursei de Valori Bucuresti si este astazi o companie de referinta pe piata de capital din Romania. Pe de alta parte, INC a infiintat si listat, ulterior, pe AeRO un fond de venture capital, Carpathia Capital, specializat in investitii in companii mici si mijlocii dinamice din regiunea Europei centrale si de est.

Potrivit Asociatiei Romane a Dezvoltatorilor de Jocuri (RGDA), in 2018, industria romaneasca a jocurilor video era formata din 103 studiouri, cu peste 6.000 de angajati. 67% din aceste studiouri aveau sub 10 angajati, in timp ce primele cinci companii romanesti de gaming au acumulat aproximativ 80% din veniturile totale ale industriei. Conform celui mai recent studiu RGDA, 74% dintre companiile din industria de game development se concentreaza pe dezvoltarea jocurilor. Incepand din 2018, doar 16% din studiourile romanesti au accesat finantare externa, in principal de la investitori de tip angel investor si publisher. Numai in 2018, sase studiouri romanesti au reusit sa atraga 2,5 milioane de dolari pentru dezvoltare de la investitori locali sau internationali si de la fonduri de venture capital.

Movie Games este un dezvoltator si publisher de jocuri video din Polonia, listat pe piata NewConnect a Bursei de Valori din Varsovia. Compania a fost infiintata in 2016, iar portofoliul ei include jocuri de groaza (castigatorul premiului Webby "The Beast Inside", seria "Lust for Darkness" si "Lust from Beyond" apreciate de critici) si simulatoare, care prezinta aspectele diferite ale diverselor ocupatii (Nr. 1 top-seller al platformei Steam - "Drug Dealer Simulator", "Plane Mechanic Simulatorn"). Movie Games si filialele sale colaboreaza cu publisher-i globali (Running With Scissors), vedete (Robert Lewandowski) si parteneri de afaceri (detinatorii de PI, platforme si magazine online). De la infiintare, compania a desfasurat cu succes trei campanii Kickstarter.

INC este listat la Bursa de Valori din Varsovia si opereaza in domeniul serviciilor de investitii si consultanta pe piata financiara, atat in Polonia, cat si in Romania. INC isi mentine constant pozitia de lider in topul consultantilor autorizati pentru piata NewConnect a bursei din Polonia. In 2018, compania a castigat premiul remarcabil de la Bursa de Valori din Varsovia pentru cel mai mare numar (peste 50) de IPO din istoria pietei NewConnect. Compania a realizat listari si pe piata din Romania: Carpathia Capital a fost prima companie poloneza listata pe AeRO. Al doilea debut pe AeRO asistat de INC a fost al companiei Bittnet. Grupul opereaza, printre altele, INC Private Equity (fond pre-IPO), Carpathia Capital (un fond de venture capital) si INC Brokerage House, care in 2020 a obtinut finantare pentru mai multe companii, inclusiv 11 companii din industria jocurilor video. INC opereaza doua platforme de crowdfunding in Polonia - CrowdConnect.pl, ce ofera equity crowdfunding, si Raisemana, ce ofera crowdfunding sub forma de donatii pentru proiecte digitale, inclusiv jocuri si filme.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare