Externe

thumbs

Noi proteste impotriva guvernului si a monarhiei in Bangkok si in alte orase din Thailanda. Ofiteri sub acoperire au arestat unul dintre liderii manifestatiilor

17.10.2020, 22:38 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Autoritatile au incercat sa opreasca protestele prin introducerea unui decret de urgenta in capitala care interzice adunarile a cinci sau mai multe persoane si prin arestarea a zeci de activisti, inclusiv lideri proeminenti.

Vineri, sistemul de transport al capitalei a fost inchis, totusi protestatarii s-au adunat in numar foarte mare pe strazi.

Politistii au folosit tunuri cu apa pentru a dispersa miile de protestatari, vineri. Apa continea substante iritante chimice, conform Reuters.

Folosirea fortei de catre autoritati nu numai ca a provocat condamnarea din partea grupurilor pentru drepturile omului, dar a parut, de asemenea, sa provoace furie si mai mare in randul protestatarilor, determinand mai multi aderarea la

Sambata, nu s-au produs violente, iar protestatarii s-au dispersat in jurul orei 20:00. Seara, proeminentul activist Panupong Chadnok, cunoscut si sub numele de Mike Rayong, a fost arestat de ofiteri sub acoperire. Cel putin 65 de protestatari au fost arestati de marti, potrivit grupului Avocatii thailandezi pentru drepturile omului.

Protestele au inceput pentru prima data in februarie, determinate de o decizie a instantei de interzicere a Future Forward, dar mitingurile au fost oprite prin masuri de coronavirus. Sub blocare, furia a crescut, alimentata de

Thailanda are unele dintre cele mai stricte legi de protejare a monarhiei din lume si oricine "defaimeaza, insulta sau ameninta regele, regina, mostenitorul sau regentul" poate primi pana la 15 ani pentru fiecare acuzatie.

Palatul Regal nu a comentat cererile lor, desi vineri regele a spus intr-o interventie televizata: "Thailanda are nevoie de oameni care iubesc tara si iubesc monarhie ", a spus el.

Regele, care a fost criticat pentru ca si-a petrecut cea mai mare parte a timpului in Germania, se afla in prezent in Thailanda.

Scurt istoric al evenimentelor:

Alegerile din martie 2019. Prayuth respinge acuzatiile ca legile electorale au fost stabilite in favoarea sa.

9 iunie 2019 - Regele il sustine pe Prayuth in functia de prim-ministru, mentinandu-l in functia pe care a preluat-o pentru prima data intr-o lovitura de stat din 2014.

20 noiembrie - Curtea constitutionala ii anuleaza dreptul de membru al parlamentului lui Thanathorn Juangroongruangkit, figura de opozitie vocala, spunand ca a incalcat legea electorala. El contesta hotararea.

14 decembrie - Cateva mii de protestatari manifesta la Bangkok in semn de protest fata de descalificarii lui Thanathorn si a miscarilor de interzicere a partidului sau Future Forward.

21 februarie 2020 - Curtea constitutionala interzice Future Forward. A doua zi, sute de oameni se alatura unui protest impotriva deciziei.

26 martie - Autoritatile thailandeze impun starea de urgenta pentru a opri raspandirea coronavirusului, limitand adunarile si calatoriile.

18 iulie - Grupul Tineretului Liber atrage aproximativ 2.500 la un protest la Bangkok si face trei cereri: dizolvarea parlamentului, modificarea constitutiei si incetarea hartuirii criticilor.

3 august - Avocatul pentru drepturile omului, Arnon Nampa, a facut un apel fara precedent pentru reforma monarhiei la un protest cu o tema Harry Potter.

10 august - Studentii de la Universitatea Thammasat enumera 10 cereri pentru reformarea monarhiei, inclusiv abolirea legii ce interzice aducere de critici regelui.

16 august - Peste 10.000 de persoane se alatura unui protest la Monumentul Democratiei din Bangkok.

19 septembrie - Debutul noilor protestelor impotriva monarhiei

13 octombrie - Protestele cresc numeric si in intensitate

15 octombrie - Guvernul declara stare de urgenta si interzice adunarile mai mari de patru persoane

16 octombrie - Ciocniri puternice intre fortele de ordine si protestari. Se folosesc tunuri cu apa pentru a dispersa manifestantii

17 octombrie - Noi proteste

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare