Externe

thumbs

FOTO&VIDEO Mii de oameni protesteaza in Franta, impotriva unui proiect de lege care ar favoriza abuzurile politiei

21.11.2020, 19:40 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Un proiect de lege a impartit francezii in doua tabere, pro si contra. E vorba despre o problema cat se poate de concreta, legata de modul in care imaginile cu politisti sunt puse in circulatie in mediul online si nu numai. Astfel, se cere ca circularea de materiale in care apar chipurile politistilor sa devina un act ilegal.

Pentru comiterea unei asemenea infractiuni, pedeapsa maxima propusa este de un an de inchisoare. De asemenea, se cere achitarea unei amenzi de 45.000 de euro.

Sustinatorii proiectului de lege spun ca ofiterii de politie si familiile lor au nevoie de protectie impotriva hartuirii fizice si online atunci cand sunt in afara serviciului, arata Reuters . In schimb, oponentii spun ca legea ar duce la limitarea libertatii jurnalistilor si ar ingreuna tragerea la raspundere a politiei pentru abuzuri cum ar fi utilizarea excesiva a fortei.

In Piata Trocadero din vestul Parisului, activisti pentru drepturile omului, sindicalisti si jurnalisti au scandat "Toata lumea vrea sa filmeze politia!" si "Libertate!", chiar sub ochii oamenilor legii.

Multi manifestanti au purtat celebrele "veste galbene", simbol al valului de proteste anti-guvernamentale care au tulburat Franta in urma cu doi ani.

Demonstratii similare au fost planificate si in alte orase din Franta, precum Marsilia, Lille, Montpellier, Rennes, Saint-Etienne si Nisa.

Marti, doi jurnalisti au fost retinuti in urma unui protest violent, in timp ce parlamentarii din cadrul Adunarii Nationale incepeau sa dezbata proiectul de lege sustinut de partidul presedintelui Emmanuel Macron si de aliatii sai parlamentari.

Proiectul de lege a trecut de prima lectura vineri, iar o a doua lectura va avea loc marti. Ulterior, proiectul va ajunge in Senat, pentru dezbateri suplimentare inainte de a putea deveni lege.

Un amendament elaborat de Guvern si aprobat vineri a modificat articolul in cauza, cu numarul 24, pentru a adauga sintagma "fara a prejudicia dreptul la informare".

Premierul Jean Castex a declarat ca astfel "vor fi eliminate orice ambiguitati cu privire la intentia de a garanta respectarea libertatilor publice, protejandu-i in acelasi timp mai bine pe cei care asigura protectia populatiei".

Immense foule a #Paris cette apres midi: des milliers de personnes sont rassemblees pour dire NON a la loi #PPLSecuriteGlobale #Macron pic.twitter.com/pGqjiFgZCt

- Le General ?? (@_LE_GENERAL) November 21, 2020

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare