23.11.2020, 11:46 Sursa: mediafax.ro
Aplicatia Orange Sport este gratuita si poate fi descarcata din Google Play si App Store
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.
Cercetarile specialistilor clujeni s-au efectuat, in perioada 2018-2019, in cinci locatii urbane si doua locatii periurbane din Cluj-Napoca: Parcul "Iuliu Hatieganu", campusul USAMV Cluj-Napoca, Cimitirul Manastur, Gradina Botanica "Alexandru Borza", o gradina privata cu locatie centrala, precum si in Padurile Hoia si Faget.
Studiul a fost facut de specialistii de la Disciplina de Parazitologie si Boli Parazitare din cadrul USAMV, care au colectat capusele atat de pe vegetatie, prin metoda steagului ("flagging"), cat si de pe diverse specii de mamifere (rozatoare, arici) si pasari din aceste locatii. In total, s-a reusit colectarea unui numar de 3.383 capuse de pe vegetatie si 1.107 capuse de pe fauna salbatica urbana.
In urma studiului, cercetatorii au ajuns la concluzia ca mediul urban reprezinta un habitat excelent pentru mai multe specii de capuse, din care cea mai abundenta este Ixodes ricinus, principalul vector al Borreliozei Lyme sau al encefalitei de capusa. Cele mai abundente stadii colectate din vegetatie au fost cel de larva (varf de activitate toamna) si de nimfa (varf de activitate primavara si vara).
"Nimfele de I. ricinus reprezinta principalul stadiu de dezvoltare implicat in transmiterea bolii Lyme, fiind si cel mai comun stadiu gasit pe oameni. In plus, dimensiunea lor redusa le face greu de observat, iar in consecinta creste timpul de atasare pe gazda si automat sansele de transmitere a eventualilor patogeni. De asemenenea, studiul nostru a relevat faptul ca abudenta capuselor este mai mare in zonele urbane, chiar si in zonele centrale ale orasului, decat in zonele perirubane", a explicat Drd. Silvia Borsan.
Studiul a fost publicat intr-un jurnal international de specialitate si s-a desfasurat in cadrul proiectului "Multidisciplinary One Health excellence research platform for neglected and emerging vector-borne diseases", finantat de UEFISCDI, un proiect coordonat de profesorul Andrei Daniel Mihalca.
Cum te feresti de capuse"Recomandarea noastra este ca in timpul plimbarilor in aer liber, inclusiv in parcuri, sa purtati imbracaminte de culoare deschisa (pantoloni lungi, bluze cu maneca lunga). De asemenea, dupa astfel de iesiri este indicat sa efectuati o examinare corporala amanuntita acordand atentie deosebita zonelor cu piele fina (cervical, axilar, inghinal), plicilor, inclusiv zona capului si scalpului la copii. Si animalul de companie pe care il detineti trebuie sa fie in permanenta protejat de capuse prin utilizarea unor produse comerciale de calitate, administrate doar la recomandarea medicului veterinar curant. Nu toate capusele sunt purtatoare de patogeni. Daca descoperiti o capusa atasata de corpul dumneavoastra este important sa o indepartati in mod corect, folosind o pensa cu varful fin sau instrumente speciale de tipul unei mini-parghii. Nu utilizati sub nicio forma metode empirice, cum ar fi aplicarea de produse iritante pentru capusa (alcool, ulei, benzina, fosfor), deoarece acestea pot induce regurgitarea si transmiterea mai facila a agentilor patogeni. Ulterior, capusa poate fi adusa pentru identificare morfologica in cadrul Departamentului de Parazitologie si Boli Parazitare din universitatea noastra, iar partea de profilaxie medicamentoasa discutata cu medicul de familie", a declarat Andrei Daniel Mihalca.
Legal disclaimer:
Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.