Politic-Social

thumbs

Romania vrea sa cumpere un sistem de lansare rachete antinava in valoare de 286 milioane dolari

13.01.2021, 18:18 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Guvernul Romaniei a transmis Parlamentului Romaniei, pentru adoptare in regim de urgenta, proiectul de lege pentru realizarea "Capabilitatii de lupta impotriva navelor de suprafata" aferenta programului de inzestrare "Sistem de instalatii mobile de lansare rachete antinava".

Sistemul american contine patru instalatii mobile.

"Sistemul de instalatii mobile de lansare rachete antinava care va fi achizitionat include, fara a se limita la acestea, patru instalatii mobile de lansare, platforme de comanda-control-comunicatii, platforme de transport si incarcare-descarcare, senzori, suport logistic initial, mentenanta si echipamente de testare, echipamente criptografice si cu regim special, asistenta de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, implicit folosirea in lupta, echipamente de instruire, precum si baze de date specifice SIML", anunta MApN.

Costurile programului sunt estimate la 286 milioane de dolari, fara TVA, urmand ca valoarea exacta sa fie stabilita in urma derularii procedurii de achizitie. Dupa aprobare, partile vor negocia conditiile contractuale.

"Dupa adoptarea legii de catre Parlamentului Romaniei, urmeaza o etapa de discutii si negocieri de natura tehnico-economica, pentru stabilirea configuratiei finale a sistemului si derularea achizitiei, dar si optiunile de realizare, prin cooperare tehnologica si industriala a unei capacitati de productie si realizare a mentenantei constituita la nivelul unui operator economic roman, care va fi o capacitate strategica", mai spune MApN.

La final, Fortele Navale Romane vor dispune de un sistem de instalatii mobile de lansare rachete antinava nou, modern, testat, operational si interoperabil in cadrul NATO, adaptat misiunilor actuale. Sistemul are o durata de viata de aproximativ 20 de ani, care poate fi prelungita prin modernizari succesive.

MApN mai anunta ca sistemul reprezinta produsul militar destinat pentru apararea zonelor costiere si de litoral impotriva amenintarilor navelor de suprafata, avand capacitatea de a coopera cu nave, aeronave si echipamente proprii si ale aliatilor, utilizand datele furnizate de catre acestea si viceversa, folosind sisteme de legaturi de date si canale de comunicatii protejate, pentru executarea atacului cu rachetele antinava. Achizitia va fi finaizata pana in in anul 2024.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare