Externe

thumbs

Nancy Pelosi prezinta acuzatiile la adresa lui Donald Trump / Senatul SUA se va intruni dupa investirea lui Joe Biden

13.01.2021, 21:16 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Presedintele Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, a prezentat, miercuri, acuzatiile impotriva presedintelui in functie al SUA, Donald Trump, in cadrul procedurii inculparii in vederea demiterii, dar, conform unor surse politice, Senatul va analiza cazul abia dupa investirea presedintelui Joseph Biden.

"Cei care au comis actiunile de insurectie nu erau patrioti. Nu faceau parte dintr-o baza politica administrata legal. Au fost teroristi de pe plan intern, iar justitia trebuie sa prevaleze. Insa nu au aparut dintr-un vid. Au fost trimisi acolo, au fost trimisi de presedinte, prin cuvintele acestuia (...)", a declarat Nancy Pelosi.

"Stim ca presedintele Statelor Unite a instigat la aceasta insurectie, la aceasta rebeliune armata impotriva tarii noastre. Trebuie sa plece, este un pericol clar si prezent la adresa natiunii pe care o iubim cu totii", a afirmat Nancy Pelosi.

Potrivit articolului de inculpare depus in Camera Reprezentantilor, "Donald Trump s-a implicat in delicte majore si minore prin instigarea la acte de violenta impotriva institutiilor de guvernare din Statele Unite". Presedintele Donald Trump este acuzat ca a pretins in mod repetat ca a castigat scrutinul prezidential si a incurajat, prin discursul rostit pe 6 ianuarie in fata simpatizantilor adunati in zona Eclipse din centrul Washingtonului, actiunile violente impotriva Capitoliului, in timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden in scrutinul prezidential.

Donald Trump este acuzat de "instigare la insurectie". "Presedintele a periclitat in mod grav securitatea Statelor Unite si a institutiilor guvernamentale. A amenintat integritatea sistemului democratic, a interferat asupra tranzitiei pasnice a puterii si a pus in pericol o ramura coegala a sistemului de guvernare. Prin urmare, a tradat increderea acordata in calitatea de presedinte, afectand in mod evident poporul Statelor Unite. Prin acest comportament, Donald Trump a demonstrat ca va ramane o amenintare pentru siguranta nationala, pentru democratie si pentru Constitutie daca i se va permite sa ramana in functie; a actionat intr-o maniera incompatibila in mod evident cu sistemul de autoguvernare si cu statul de drept", arata actul de inculpare.

Unii congresmeni republicani au anuntat ca vor vota in favoarea inculparii presedintelui Donald Trump, dar altii au emis dubii privind sensul procedurii demiterii in contextul in care mandatul actualului lider de la Casa Alba se incheie pe 20 ianuarie.

Donald Trump a afirmat ca declaratiile pe care le-a facut inaintea violentelor produse la Capitoliu au fost corecte. "Mi-a fost analizat discursul si fiecare cuvant din fiecare paragraf, fiecare propozitie si toata lumea crede ca a fost total adecvat", a declarat Donald Trump. Presedintele a parut sa atribuie responsabilitatea pentru violentele de la Capitoliu politicienilor care au facut comentarii in vara anului 2020, in timpul protestelor antirasism. "Aceasta este adevarata problema", a subliniat Donald Trump.

Pe 6 ianuarie, inaintea violentelor care au vizat Congresul, Donald Trump a rostit un discurs in fata simpatizantilor, in centrul Washingtonului. "Vom merge la Capitoliu si vom scanda in fata bravilor nostri senatori si congresmeni, iar spre unii probabil nu vom scanda prea mult. Pentru ca tara nu poate fi luata inapoi prin actiuni slabe. Trebuie sa aratam putere si sa fim puternici. Trebuie sa cerem Congresului sa faca ceea ce trebuie si sa numere doar voturile electorilor reprezentati legal", a afirmat Donald Trump in discursul din 6 ianuarie. Donald Trump nu a recunoscut victoria lui Joseph Biden in scrutinul prezidential, denuntand presupuse fraude electorale. Violentele produse pe 6 ianuarie la Capitoliu s-au soldat cu cinci morti si zeci de raniti.

Senatul SUA se va intruni dupa investirea presedintelui Joseph Biden

Senatorul Mitch McConnell, liderul grupului republican din Senatul SUA, a transmis, potrivit unor surse citate de CNN, ca nu va accepta convocarea unei sesiuni pentru procedura demiterii presedintelui inainte de data de 20 ianuarie. "Pot confirma informatiile", a declarat Doug Andres, purtatorul de cuvant al lui Mitch McConnell.

In cazul in care presedintele Donald Trump va fi inculpat de Camera Reprezentantilor, Senatul SUA va decide, cu majoritate de doua-treimi, daca presedintele este vinovat.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare