Politic-Social

thumbs

Ion Cristoiu: Peste tot in Europa Winter Is Coming in lupta cu Pandemia. La noi, vorba cantecului, Sufla vint de primavara/ Pasarile cinta iara

23.01.2021, 09:14 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Publicistul Ion Cristoiu avertizeaza ca relaxarea restrictiilor din Romania privind pandemia , in timp ce in Occident se intampla tocmai inves, vine pe fondul viziunii idilice a presedintului Iohannis, care, in loc sa admita ca ne furam caciula singuri si sa ia masuri, evita orice implicare pentru a nu avea batai de cap.

Redam integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

"Peste tot in Europa bate un vint de ingrijorare. Dupa licarul de speranta provocat de venirea Vaccinului, transformata dintr-o simpla chestiune medicala (pina la urma, Vaccinul e un medicament, nu-i asa?) intr-o ceremonie publicitara la nivel de Continent, s-a pravalit peste europeni pesimismul stirnit de Pericolul intruchipat de noua tulpina de Coronavirus, declarata de englezi cu 30% mai mortala decit tulpina de pina acum. Prin urmare, peste tot in Europa, sporesc masurile de protectie, ceea ce inseamna cresterea restrictiilor.

Spicuiesc din presa:

Comisia Europeana a recomandat tarilor membre sa micsoreze numarul calatoriilor neesentiale ale cetatenilor dincolo de granitele tarii.

Franta isi intareste controalele la frontiere si aplica restrictii de intrare pe teritoriul sau si pentru cetatenii statelor Uniunii Europene. Incepand cu 24 ianuarie 2021, toti cei care vor intra pe teritoriul francez, indiferent pe ce cale, trebuie sa prezinte un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore si apoi sa intre in carantina in urmatoarele sapte zile.

Nemtii trebuie sa respecte restrictii sociale si economice severe cel putin pana la jumatatea lunii viitoare, dupa ce cancelarul Angela Merkel si premierii landurilor federale au hotarat sa prelungeasca actualul lockdown.

In Spania, autoritatile regionale de la Madrid au instaurat masuri noi de izolare a mai multor localitati si cartiere, unde a crescut rata infectarilor, dar si aplicarea unor restrictii valabile pentru intreaga regiune timp de 14 zile: inchiderea localurilor la ora 22:00 in toata regiunea si interzicerea iesirea pe strada incepand cu ora 23:00. Si alte regiuni spaniole au anuntat izolarea mai multor localitati, inchiderea restaurantelor, a barurilor si a magazinelor la ora 20:00, precum si interzicerea intalnirilor in grupuri mai mari de 4 persoane sau cu alte persoane decat cele cu care se convietuieste.

In Italia, majoritatea regiunilor au intrat in izolare pentru aproape o luna. Trei dintre acestea sunt rosii, iar noua, portocalii. Sunt permise iesirile din casa intre orele 5:00 si 22:00, doar din motive de munca, de sanatate si de stricta necesitate. In zonele rosii si portocalii restaurantele si barurile raman inchise dar pot sa livreze mancare si produse la domiciliu, iar dupa ora 18:00 nimeni nu poate intra intr-un local public, nici macar pentru a cumpara mancare pentru acasa. La nivel national, insa, chiar si in cele cinci zone galbene sunt interzise deplasarile de la o regiune la alta pana la 15 februarie. Statiunile de schi raman inchise pana la 15 februarie.

Concomitent, s-a ivit si creste o noua ingrijorare, pe cale de a deveni neliniste.

Dozele pe care urmau sa le primeasca tarile membre UE, in virtutea unei intelegeri ticluite pe sest de Comisia Europeana cu doar citeva companii, sa reduc de la o zi la alta.

Toate aceste ingrijorari nu sint impartasite de Autoritatile noastre. La noi nu bate crivatul. La noi, vorba cintecului, Sufla vint de primavara/ Pasarile cinta iara. Epidemiologul Ovidiu Jurma a descris exact situatia din Romania:

<Atitudinea autoritatilor este disproportionata fata de pericolul enorm pe care il are aceasta boala. Incep sa vina rapoarte dinspre Brazilia care arata ca tulpina de COVID-19 este una mult mai agravata. Inclusiv OMS, guvernele din Occident sunt extrem de prudente, iar noi nu am stat in carantina ca ei. Situatia in Romania a fost relaxata comparativ cu alte tari. Dincolo de faptul ca se deschid restaurante, cinematografe, care sunt optionale pentru populatie, deschidem scoli. Sunt profesori care nu au apucat sa se vaccineze in timp util. De altfel, avem clase cu cate 36 de copii inghesuiti>.

Romania, rasfatata de unii ca fiind Gradina Maicii Domnului, pare, prin raportare la alte tari europene, chiar o Gradina ocrotita de Maica Domnului. In timp ce in Occident, sporesc masurile de restrictie, la noi, sporesc masurile de relaxare. Dindu-i cu tifla lui Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii, Nicusor Dan, impreuna cu prefectul Traian Berbeceanu, amindoi de sorginte PNL-ista, au decis ridicarea unei mari parti a restrictiilor in Bucuresti. Valeriu Gheorghita, coordonatorul Operatiunii Vaccinare, nu sufla o vorba despre reducerea dozelor si pentru Romania. Ai impresia ascultindu-l ca te afli in mijlocul unui bal de la Cercul Militar, unde locotenenti curtenitori danseaza cu cucoane galese. Potrivit autoritatilor vaccinarea se desfasoara fara nici o problema, romanii dau navala sa se vaccineze, numarul de infectari scade de la o zi la alta, dozele de vaccinare vin in ritm duduitor. In mai - iunie 2020, Cioclii Apocaliptici, Raed Arafat, Virgil Musta, Streinu Cercel ne bateau la cap sa fim vigilenti, sa respectam masurile de protectie.

Acum ei sint de un optimism egal cu beatitudinea data de consumul de droguri. Raed Arafat ajunsese sa fie sperietoarea copiilor prin zicerile sale sinistre. Iata-l acum intr-un dialog la un post de televiziune straduindu-se din rasputeri sa justifice o relaxare pe care inainte de alegeri o condamnase ca fiind criminala:

<Realizator: Vreau sa va intreb daca aceasta relaxare in Romania este binevenita, in conditiile in care Olanda vedem ca impune restrictii si masuri mai dure, cum ar fi testul rapid sa fie facut cu maxim 4 ore inainte de a intra in tara?

Raed Arafat: Fiecare tara a luat masuri pe situatia ei epidemiologica si pe riscurile pe care le-a calculat si, intr-adevar, in Europa daca ne uitam unde stam noi acum si unde sta majoritatea sau in mai multe tari din Europa, acolo raspandirea este altfel. Avem incidenta mare, avem cazuri multe la spitale, deci ei sunt intr-un val evident si pentru asta iau masurile de protectie si de prevenire si de raspuns, inclusiv reducerea circulatiei. De exemplu, Franta a intrat, de la ora 20:00, si a coborat la ora 18:00, inclusiv limitari de acces in tara. Deci, vedeti, sa nu uitam ce am facut si noi la inceputul pandemiei in Romania, tot masuri similare si am mai luat. Adica au fost masuri care nu neaparat intotdeauna s-au sincronizat pe plan european ca fiecare tara sa aiba aceeasi masura in acelasi moment. E posibil, la un moment dat, in Olanda sa se imbunatateasca sau in Marea Britanie sa se imbunatateasca situatia acolo si sa vedem ca se inrautateste intr-o tara in care situatia era mai controlabila. Am vazut acest lucru. Vedeam Portugalia acum, care incepe sa aiba probleme serioase, dupa ce Portugalia nu a avut un impact major al virusului initial. Deci asta este situatia cu pandemia. Nu exista un impact egal peste tot in acelasi moment si un raspuns egal peste tot in acelasi moment. Dupa cum vedeti, masurile, chiar daca sunt identice, pe care le luam cu alte tari, ele nu sunt luate in acelasi moment, pentru ca depind de momentul epidemiologic.>

Nicolae Ceausescu vorbea cu mindrie de un socialism romanesc. Iata-l pe Raed Arafat lansind teza unei Pandemii romanesti. O Pandemie mult mai de treaba cu muritorii decit cea din toate statele europene.

Pina la alegeri, Klaus Iohannis a iesit in spatiul public doar pentru a ne avertiza ca e groasa rau. Acum, Klaus Iohannis nu mai conteneste a ne convinge ca nu e nici un motiv de ingrijorare. Totul merge cum nu se poate mai bine in Romania, cea mai buna dintre lumile posibile. Vaccinarea se desfasoara perfect, dozele vin in Romania in valuri, numarul de infectari scade de la o zi la alta. Romanii sint singurii de planeta care iau cu asalt centrele de vaccinare, astfel incit pina-n toamna se vor vaccina mai multi cetateni decit locuitori are tara.

Ce mai incolo si incoace, gata, in vara vom scapa de Pandemie:

<Sunt foarte bucuros sa constat ca atmosfera in general se schimba si foarte multa lume doreste sa se vaccineze. Este o schimbare pe care o salut in mod explicit, o schimbare de atitudine, si, in saptamanile si lunile urmatoare, cum vor veni tot mai multe doze de vaccin, tot mai multa lume va beneficia efectiv de serviciul de vaccinare. (...)

In aceasta saptamana deja centrul incepe efectiv, cum foarte multe centre in toata tara incep in aceste zile sa functioneze. Vor creste gradual capacitatea, asa cum vor veni din ce in ce mai multe doze de vaccin, si noi avem cu totii speranta ca pana in vara sa avem suficiente persoane vaccinate pentru a termina cu aceasta pandemie.>

E limpede ca aceasta imagine roz bombon, amintind de cea promovata de Nicolae Ceausescu in decembrie 1989, are ca izvor viziunea lui Klaus Iohannis.

Chiar si Nicolae Ceausescu, dupa ce se batea in piept cu Maretele realizari, vorbea si despre lipsuri, critica diferite institutii, pentru ca lucrurile nu merg bine, avertiza asupra unor pericole.

Klaus Iohannis impartaseste o viziune idilica asupra Romaniei din aceste zile amintind prin artificialitatea lesinata de cea cu zarzarii infloriti din proza lui Ionel Teodoreanu.

Nu stie Klaus Iohannis ca vaccinarea merge alandala? Nu stie Klaus Iohannis ca dozele de vaccin se reduc de la o zi la alta? Nu stie Klaus Iohannis ca numarul mic de infectari e un Ne furam caciula singuri, pentru ca exprima numarul mic de testari?

Fireste ca stie.

El evita insa recunoasterea dificultatilor, a neimplinirilor, a lucrurilor care nu merg bine, din grija de a nu avea batai de cap.

Orice recunoastere a problemelor, insotita de criticarea institutiilor responsabile, inseamna automat angajamentul de a se implica pentru a remedia situatia.

L-am comparat pe Klaus Iohannis in mai multe rinduri pentru pozitia asta cu barbatul care nu vrea sa recunoasca evidenta ca nevasta-sa il insala.

Daca ar recunoaste, s-ar vedea obligat sa divorteze.

Inevitabile batai de cap.

Or el nu vrea sa aiba batai de cap".

NOTA: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare