Externe

thumbs

WSJ: China cere trimiterea unui emisar in SUA, pentru depasirea tensiunilor / Ambasada Chinei neaga

23.01.2021, 21:14 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Administratia de la Beijing a propus organizarea unei intalniri la nivel inalt pentru depasirea tensiunilor cu SUA, afirma surse citate de publicatia The Wall Street Journal, dar Ambasada Chinei a negat informatiile despre o astfel de solicitare, subliniind ca sunt necesare compromisuri bilaterale.

Potrivit surselor citate de publicatia The Wall Street Journal, Beijingul vrea sa il trimita la Washington pe Yang Jiechi, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Biroului Politic al Partidului Comunist chinez. Propunerea a fost facuta imediat dupa ce presedintele Chinei, Xi Jinping, l-a felicitat pe noul presedinte al SUA. Beijingul a trimis scrisori noii Administratii de la Washington prin intermediul ambasadorului chinez, Cui Tiankai.

China vrea sa transmita Washingtonului un mesaj diferit de cele din timpul fostei Administratii Donald Trump, cand prioritatea erau relatiile comerciale. Acum, in contextul in care presedintele Joseph Biden se concentreaza pe contracararea pandemiei si pe protejarea mediului, Beijingul vrea si alte domenii de cooperare. In plus, Yang Jiechi ar putea pregati un summit Xi Jinping - Joseph Biden.

Insa Ambasada Chinei la Washington a negat ca ar fi transmis solicitari noii Administratii a SUA. "Relatarile din presa nu se bazeaza pe situatia reala. Speram ca presa respecta faptele si ca relateaza despre relatiile chinezo-americane intr-un mod obiectiv si responsabil. Sunt necesare compromisuri egale" pentru depasirea disensiunilor bilaterale, a comunicat Ambasada Chinei, conform publicatiei The Hill.

Relatiile Chinei cu Administratia Donald Trump au fost marcate de disensiuni puternice privind activitatile comerciale, protejarea drepturilor intelectuale, gestionarea pandemiei, crizele din Hong Kong si Taiwan si revendicarile teritoriale din Marea Chinei de Sud.

Presedintele Joe Biden a exprimat intentia de a imbunatati relatiile cu Beijingul, pledand pentru cooperare in combaterea pandemiei si a schimbarilor climatice. Insa noul presedinte al SUA a declarat ca nu va elimina rapid taxele vamale impuse Chinei de Administratia Donald Trump.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare