Externe

thumbs

Yossi Cohen, directorul Mossad, va merge in SUA pentru discutii despre programul nuclear iranian cu noul presedinte al SUA

24.01.2021, 13:53 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Yossi Cohen se va deplasa in februarie in Statele Unite, fiind primul oficial israelian de rang inalt care se va intalni cu presedintele Joseph Biden. De asemenea, Yossi Cohen va avea o intrevedere cu directorul Agentiei Centrale de Informatii (CIA), afirma surse guvernamentale israeliene citate de postul tv Channel 12 si de cotidianul Times of Israel.

Guvernul israelian a anuntat sambata seara ca Meir Ben-Shabbat, consilierul premierului privind Siguranta Nationala, a discutat prin telefon cu Jake Sullivan, consilier prezidential american pentru Siguranta Nationala. "Au stabilit ca discute curand multe subiecte din agenda, inclusiv problema iraniana, probleme regionale si avansarea Acordurilor Abraham", a transmis Biroul premierului israelian.

Yossi Cohen, directorul Mossad, urmeaza sa prezinte Administratiei Joseph Biden toate informatiile colectate de Israel privind avansarea programului nuclear iranian. Israelul va cere modificarea radicala a Acordului nuclear semnat de Iran cu marile puteri, prin includerea unor conditii stricte, care sa garanteze ca Teheranul nu va putea fabrica arme nucleare.

Joseph Biden a semnalat ca Statele Unite se vor alatura din nou Acordului nuclear iranian daca Administratia de la Teheran revine la respectarea stricta a tratatului. "Dar vom folosi acest acord ca platforma a aliatilor si partenerilor nostri pentru a cere un acord mai puternic si pe o durata mai lunga, pentru a include si alte probleme, mai ales cele referitoare la programul balistic si la activitatile destabilizatoare al Iranului. Tinand cont de aceste lucruri, suntem inca departe de obiective", a explicat Anthony Blinken, desemnat de Joseph Biden pentru functia de secretar de Stat.

Iranul a cerut Administratiei de la Washington sa elimine toate sanctiunile instituite de fostul presedinte Donald Trump dupa retragerea SUA din Acordul nuclear iranian. In cazul anularii sanctiunilor americane, Iranul intentioneaza sa revina la respectarea totala a angajamentelor internationale.

Relatiile dintre Statele Unite si Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian si a activitatilor balistice. Washingtonul este nemultumit de influenta Iranului asupra unor tari din Orientul Mijlociu. Presedintele Donald Trump a anuntat in 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian si reimpunerea de sanctiuni. Franta, Marea Britanie, China, Rusia si Germania mentin Acordul atomic cu Iranul.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare