Cultura si divertisment

thumbs

FOTO Cu vioara la tomograf: Proiect inedit la Cluj, cu viori vechi de pana la 300 de ani. Care sunt obiectivele urmarite

19.02.2021, 10:48 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

La Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca s-a mai inregistrat o premiera: investigarea computer tomograf (CT) si radiografica a sase viori cu o vechime cuprinsa intre 100-300 de ani, prin comparatie cu viori confectionate in prezent, in incercarea de a se obtine in viitor instrumente muzicale cu parametri geometrici si structurali modificati fata de modelele existente.

Se vizeaza mai ales cresterea calitatii si a intensitatii acustice, la un nivel comparabil cu cel al viorilor considerate de patrimoniu cultural.

Investigatiile au fost facute in baza unei colaborari intre USAMV Cluj-Napoca - Laboratorul de Radiologie si Imagistica medicala si Universitatea Transilvania din Brasov.

"Interesul nostru in domeniul cercetarii se extinde si in afara investigatiilor asupra animalelor de companie, bineinteles fara a neglija vreodata menirea noastra principala. Ne bucuram sa colaboram cu cercetatori din alte domenii, iar prin serviciile de imagistica medicala si dotarile excelente ale laboratorului nostru sa contribuim la cercetarile efectuate in Romania. Prin natura investigatiilor oferite ne face o deosebita placere sa colaboram cu specialisti din alte domenii, unde evaluarea imagistica se poate implica si poate ajuta la obtinerea unor rezultate extrem de interesante", a declarat sef lucrari dr. Robert Purdoiu, despre ineditul proiect din cadrul laboratorului USAMV Cluj-Napoca.

Rezultatele investigatiilor de la USAMV Cluj-Napoca au fost transmise catre Universitatea Transilvania din Brasov, care le va folosi si publica in cadrul proiectului, impreuna cu partenerii sai.

"Analiza structurala a speciilor lemnoase - latimea inelelor anuale, proportia de lemn tarziu/lemn timpuriu, regularitatea inelelor anuale -, geometria viorilor de patrimoniu cultural, volumul de aer din cutia de rezonanta, precum si reconstructia 3D a acestora este posibila numai prin metode nedistructive si neinvazive, asa cum sunt analizele imagistice si radiologice cu raze X si computer tomograf", au explicat si reprezentantii Universitatii Transilvania din Brasov.

La USAMV Cluj-Napoca au fost analizate sase viori care apartin unor colectionari privati, cea mai veche datand din 1716, o piesa Jacobus Stainer, cu proprietar din Reghin.

Celelalte viori dateza din anii 1742-1920 (piese Joseph Klotz/Mittewald, o copie Jacobus Stainer, Babos Bela/Hermanstadt, Johann Georg Leeb/Presburg si una fara marca, pentru care urmeaza a fi determinate apartenenta la o scoala de lutieri, varsta etc), iar proprietarii sunt artisti instrumentisti ai Filarmonicii Brasov.

Pe langa viorile de patrimoniu au fost investigate si opt viori Maestro, realizate la fabrica de instrumente muzicale din Reghin, partenera in Proiectul MINOVIS, iar rezultatele analizelor cu raze X si CT urmeaza a fi comparate cu cele obtinute in urma investigarilor la care au fost supuse viorile vechi de sute de ani.

Investigarea acestor viori reprezinta al doilea proiect inedit pentru Laboratorul de Radiologie si Imagistica Medicala din cadrul Facultatii de Medicina Veterinara (USAMV Cluj-Napoca), dupa cel din august 2020, cand au fost supuse tot investigarilor CT si radiografice o mumie umana, organe umane mumificate, precum si mumii animale, in cadrul unui proiect coordonat de Muzeul National de Istorie a Transilvaniei.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare