Externe

thumbs

Israelul va compensa familiile copiilor disparuti in anii 1950. Medicii i-au asigurat pe parintii biologici ca micutii lor au murit, dar nu le-au vazut niciodata trupurile

23.02.2021, 08:08 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Israelul va despagubi familiile copiilor, in principal yemeniti, disparuti in anii care au urmat crearii statului ebraic, a anuntat luni premierul Benjamin Netanyahu, numind cazul unul dintre cele mai "dureroase" din tara, noteaza Le Figaro.
Activistii pentru drepturile omului si familiile evreiesti imigrante, majoritatea din Yemen, au sustinut de zeci de ani ca mii de copii au fost luati de la parintii lor dupa 1948.
Potrivit acestora, copiii au fost dati cuplurilor evreiesti Ashkenazi (originari din Europa Centrala si de Est) din Israel si din strainatate. Medicii i-au asigurat apoi pe parintii biologici ca micutii lor au murit, dar nu le-au predat trupurile. Acest caz a dat nastere la acuzatii de rasism si "discriminare" formulate de sefardici (evreii din est) impotriva "institutiei" controlate de Ashkenazi care a fondat statul.
"Este timpul ca suferinta familiilor din care au fost luati bebelusii sa fie recunoscuta de stat (...) si ca aceste familii sa fie despagubite", a declarat Benjamin Netanyahu. El a subliniat totusi ca banii nu vor repara "suferinta cumplita" si "insuportabila" a familiilor din Yemen sau din alte tari arabe si din Balcani.
Statul va plati in total 162 milioane de sicli familiilor (aproximativ 41 de milioane de euro). Familiile copiilor morti al caror loc de inmormantare este necunoscut vor primi 150.000 de sicli (aproximativ 37.800 de euro). Iar familiile copiilor a caror soarta ramane necunoscuta vor primi 200.000 de sicli, a declarat luni ministrul israelian de Finante, Israel Katz.
In 2016, Benjamin Netanyahu a declarat ca este in favoarea deschiderii dosarelor care urmau sa ramana secrete pana in 2031. Cateva luni mai tarziu, tara a deschis arhivele. De-a lungul anilor, mai multe anchete oficiale au concluzionat ca majoritatea copiilor disparuti au murit, subliniind conditiile sanitare precare din taberele in care fusesera gazduite familiile lor.
La scurt timp dupa crearea statului Israel, autoritatile au infiintat tabere pentru a gestiona fluxul de noi imigranti evrei, in principal din tari arabe, inclusiv 30.000 de yemeniti. Investigatiile oficiale nu au risipit indoielile. In 2018, justitia israeliana a autorizat deschiderea mormintelor copiilor evrei care au murit in anii 1950, precum si analize genetice pentru a incerca sa faca lumina asupra acestor disparitii.
"Statul incearca sa reduca la tacere familiile cu despagubiri ridicole si partiale fara sa-si recunoasca responsabilitatea pentru ceea ce s-a intamplat", a scris asociatia Ahim VeKayamim care reuneste familiile copiilor disparuti pe contul de Facebook.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare