Externe

thumbs

Pestii de apa dulce sunt in declin "catastrofal". 80 de specii au disparut

23.02.2021, 08:17 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Raportul, "The World's Forgotten Fishes", este alcatuit din 16 grupuri de conservare, inclusiv WWF, London Zoological Society (ZSL), Global Wildlife Conservation si The Nature Conservancy.

Raportul arata ca populatiile de pesti migratori au scazut cu trei sferturi in ultimii 50 de ani. In aceeasi perioada de timp, populatiile de specii mai mari, cunoscute sub numele de "megafish", au scazut cu 94%.

In apele Regatului Unit, sturionul si burbotul au disparut, somonul dispare si anghila europeana ramane in pericol critic.

Potrivit WWF, o mare parte din declin este cauzat de starea precara a raurilor, in mare parte ca urmare a poluarii, a barajelor si a apelor uzate. Echipa a cerut guvernului sa restabileasca sanatatea habitatelor de apa dulce, prin aplicarea corecta a legilor existente, consolidand protectia in proiectul de lege privind mediul si promovand un set puternic de obiective globale pentru recuperarea naturii.

Dave Tickner, de la WWF, a declarat ca habitatele de apa dulce sunt unele dintre cele mai vibrante de pe pamant, dar, dupa cum arata acest raport, sunt in declin catastrofal in intreaga lume, potrivit BBC .

"Natura este in cadere libera, iar Marea Britanie nu face exceptie: viata salbatica se lupta sa supravietuiasca, sa nu mai vorbim de prospera, in apele noastre poluate", a spus consilierul sef al organizatiei pentru apa dulce. "Daca vrem sa luam in serios promisiunile de mediu ale acestui guvern, acesta trebuie sa isi asume legatura, sa ne curete raurile si sa ne readuca sanatatea habitatelor de apa dulce".

Carmen Revenga, de la The Nature Conservancy, a declarat ca pestii de apa dulce sunt un grup divers si unic de specii care sunt nu numai esentiale pentru functionarea sanatoasa a raurilor, lacurilor si zonelor umede, ci si pentru milioane de oameni, in special cei saraci, care depind de ei pentru a-si procura hrana si a avea venituri. "Acum este mai urgent decat oricand ca gasim vointa politica colectiva si o colaborare eficienta cu sectorul privat, guverne, ONG-uri si comunitati, pentru a implementa solutii bazate pe natura care protejeaza speciile de apa dulce, asigurandu-ne totodata nevoile umane", a spus ea.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare