Externe

thumbs

Dezastru ecologic in Israel din cauza unei deversari. "Va fi nevoie de decenii pentru a-l curata"

23.02.2021, 10:09 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In fata umbrelelor de pe plaja stau mai multe pungi mari de panza contin resturile dezastrului, nisip aglomerat, franghie si sticle de plastic. Totul este acoperit de gudron. Voluntari de pe o plaja din orasul israelian Ashdod, imbracati in cizme de cauciuc, manusi negre si salopete albe de protectie, au cercetat zona.

Posibil 1.000 de tone de gudron, aparent aduse de valuri inalte dupa o furtuna pe mare, care a lovit saptamana trecuta zona. Ecologistii au avertizat cu privire la o catastrofa, cei care merg pe plaja gasesc broaste testoase si pesti acoperiti cu namol negru, potrivit The Guardian .

Seful autoritatii israeliene pentru natura si parcuri, Shaul Goldstein, l-a numit "cel mai grav dezastru ecologic din ultimii zece ani". Rangerilor parcului li s-au alaturat soldati pentru a face fata consecintelor.

Pe plaja Ashdod, duminica, ministrul pentru protectia mediului, Gila Gamliel, a anuntat ca pagubele vor costa milioane de lire sterline si ca tara se gandeste sa "dea in judecata compania de asigurari a navei care este responsabila de poluare ".

Israelul nu a anuntat inca sursa suspectata a deversarii. Anchetatorii folosesc imagini din satelit pentru a restrange cautarea, fiind examinate mai multe posibile nave vinovate. "Obligatia noastra morala fata de public este de a-i localiza pe cei responsabili pentru eveniment", a spus Gamliel.

In urma autopsiei balenei, s-a gasit lichid pe baza de ulei in plamanii sai si, desi nu a fost in mod sigur legat de moartea sa, o analiza a momentului in care a murit balena poate ajuta la indicarea unui interval de timp pentru deversare.

Adevaratele daune aduse vietii salbatice si ecosistemelor sunt inca de constatat, deoarece gudronul pe mare ar putea inca sa apara.

In Liban, la nord de Israel, premierul interimar, Hassan Diab, a declarat luni ca deversarea a ajuns la tarmurile sudice ale tarii sale. Zacaminte negre lipicioase erau vizibile pe plajele dintr-o rezervatie naturala din apropierea orasului Tir, unde se cuibaresc testoasele verzi.

Guvernul israelian spera ca pana la sfarsitul lunii martie sa curete zona, cand incepe sezonul estival, pentru a redeschide plajele.

Mai multe ministere guvernamentale au cerut oamenilor sa evite plajele si scaldatul pana la o notificare ulterioara. "Expunerea la gudron poate pune in pericol sanatatea publicului", se spune intr-o declaratie comuna.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare