Economic

thumbs

Frica de inflatie alimenteaza in continuare boom-ul materiilor prime

24.02.2021, 07:06 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Fondurile de hedging au acumulat cel mai mare pariu pe aceste active din ultimul cel putin un deceniu, un pariu colectiv ca stimulentele guvernamentale plus dobanzile apropiate de zero vor alimenta cererea, genera inflatie si slabi in continuare dolarul american pe masura ce economia isi revine de pe urma pandemiei.

Indicele Bloomberg pe materii prime, care urmareste evolutia a 23 de materii prime, a avansat cu 1,6% la inceputul saptamanii, pana la cel mai ridicat nivel din martie 2013. Acesta a crescut cu peste 60% din martie 2020, cand a atins un minim pe patru ani.

Cresterile au fost propulsate de cupru, care a urcat peste 9.000 de dolari pe tona pentru prima data in noua ani. Petrolul a avansat de asemenea la cel mai ridicat nivel din mai mult de un an pe fondul speculatiilor ca oferta mondiala este in diminuare rapida. Pretul cafelei si zaharului a crescut si el.

Majorarea pretului petrolului a pus presiune in crestere si pe preturile rasinilor folosite in productia materialelor plastice, noteaza Financial Times.

Preturile rasinilor au atins maxime pe sase ani si pe fondul cererii puternice si al scaderii ofertei, afectand mii de producatori europeni. Daca preturile vor ramane ridicate, costurile suplimentare ar putea fi transferate catre supermarketuri, alti retaileri si consumatori in conditiile in care marjele companiilor care transforma rasinile intr-o varietate de produse casnice si industriale sunt afectate.

JPMorgan Chase anuntase recent ca materiile prime par sa fi intrat intr-un nou superciclu, potrivit Bloomberg. Comentarii similare au fost facute si de altii, printre care Goldman Sachs. Materiile prime au inregistrat patru cicluri similare in ultimii 100 de ani.

Categoria de active este in mod tipic considerata drept o buna protectie impotriva inflatiei care starneste ingrijorari in crestere in randul investitorilor in ultima vreme.

Preturile materiilor prime ar putea creste de asemenea ca o consecinta neintentionata a luptei impotriva schimbarilor climatice, care ameninta sa puna presiune pe oferta de petrol, impulsionand in schimb cererea de metale necesare pentru construirea de infrastructura pentru energia verde si pentru productia de baterii si masini electrice.

Evolutia materiilor prime are un impact urias asupra costurilor de trai, avand impact si asupra comertului, cursurilor de schimb si in ultima instanta a politicii tarilor dependente de materii prime ca Brazilia, Canada, Chile si Venezuela.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare