Economic

thumbs

Gazul este energia de tranzitie a Romaniei. Peste 10 mld euro vin, dar avem nevoie de proiecte

24.02.2021, 07:11 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Aceasta este una dintre cele mai importante concluzii din pri£ma zi a celei de-a zecea edi£tii a ZF Power Summit, cel mai important eveniment de£dicat pietei de energie, sustinut de platfoma me£dia a Ziarului Financiar.

Partenerii acestei editii aniversare au fost Engie, Ijdelea Mihailescu, NNDKP, Nova Power & Gas, OMV Petrom, MOL, CEZ Group, Bondoc si Asociatii, Centrul Roman al Energiei (CRE), Chimcomplex, Druid, Elec£tri£ca Furnizare, Enel, E.ON, Fondul Pro£prie£ta£tea, Hidroelectrica, Horvath & Part£ners, Nu£cle£ar£electrica, Photon Energy, Romgaz, SAS, Tinmar Energy, Transgaz si Transelectrica.

"Romania este producator de gaze na£tu£rale si avem nevoie de aceasta pentru a face tran£zitia de la carbune la energie verde", a declarat Virgil Popescu, ministrul energiei, cel care a deschis editia aniversara a ZF Power Summit 2021.

Potrivit acestuia, nu este niciun dubiu pri£vind aprobarea schimbarilor la Legea offshore, cerute la unison de industria extrac£ti£va astfel incat sa demareze marile proiecte de investitii in productia de gaz nou din Marea Neagra.

"Adaptarea infrastructurii pentru gaz ar trebui sa fie fie folosita si dupa aceea. Hidro£genul reprezinta viitorul si pentru Romania. Cred ca este important ca tranzitia energetica sa se faca conform unei scheme europene", a de£clarat Frans Timmermans, vicepresedinte executiv al Comisiei Europene, prezent in cadrul evenimentului organizat de ZF.

Timmermans este omul cheie al tranzitiei ener£getice la nivelul UE, el fiind cel care conduce de la cel mai inalt nivel realizarea si im£plementarea Green Deal si a directivelor care vor asigura neutralitatea climatica la ni£velul anului 2050. Vicepresedintele CE a fost insa extrem de clar in ceea ce priveste viitorul industriei de carbuni.

"Ca nepot de miner, trebuie sa fiu bru£tal de sincer: nu exista viitor in carbune. Din punct de vedere economic, nu mai este cerere pentru carbune. Industria nu are viitor, dar oamenii care lucreaza in industrie au viitor", a spus Frans Timmermans.

La randul sau, Eric Stab, CEO presedinte & CEO al Engie Romania, a subliniat importanta gazului pentru piata locala, facand insa legatura si cu zona de hidrogen, care se bucura in acest moment de o atentie sporita ca parte a viitorului energetic european.

"S-a spus de mai multe ori astazi aici ca gazul natural are un rol important in tranzitia energetica. Am mai spus-o si cu alte ocazii: ga£zul este energia de tranzitie a tranzitiei ener£getice. Insa ponderea acestuia in mixul ener£getic va scadea in timp si va fi inlocuit cu gazele verzi", a precizat Stab.

Potrivit acestuia, in total, in Romania, sunt 3,9 milioane de clienti conectati la re£telele de distributie a gazului natural, adica 44% din totalul gospodariilor din tara.

"Daca luam in considerare toti distribui£to£rii din Romania, reteaua se poate extinde cu pana la 130.000-150.000 de clienti anual. Avand in vedere ca legislatia s-a modificat, iar conectarile trebuie realizate in mod gratuit, an£ticipam un numar mai mare de cereri decat in anii anteriori. De cand s-a adoptat legea, ve£dem o crestere de 4 ori a numarului de solicitari de racordare", a atras insa atentia CEO-ul Engie Romania.

"Suntem bucurosi sa vedem ca exista cerere, insa trebuie sa ne asiguram ca tot procesul este gestionabil", a mai spus CEO-ul Engie Romania.

Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom, a precizat ca daca Legea Offshore va fi modificata, exista sanse ca proiectul de mare adancime Neptun Deep din Marea Neagra sa inceapa productie in 2024-2025.

"Acesta e un proiect de anvergura internationala, dureaza ceva timp pana cand se bifeaza toti factorii si toate conditiile. Dureaza circa 5 ani dezvoltarea acestui proiect. Trebuie insa sa demaram procesul, sa aducem acest beneficiu economic Romaniei. Acest proiect face parte din procesul de tranzitie al Romaniei, este un proiect stabil care va oferi o redresare economica si noi locuri de munca", a mai precizat Verchere.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare