Economic

thumbs

ZF Power Summit: Romania poate sa fie polul eolian si fotovoltaic al UE

25.02.2021, 07:13 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Dincolo de problemele cu care se con£frunta domeniul, oportunitatile aduse de tran£zitia energetica au fost vazute de toti partici£pantii ca o sansa unica de crestere economica.

"E nevoie de mobilizare, trebuie sa ne schim£bam si viteza si modul de lucru, opor£tunitatea pe care o avem nu ne vom mai intal£ni cu ea. Se joaca un deceniu in acest an, poate fi un deceniu castigat sau un deceniu pierdut ireversibil", a declarat Razvan Nicolescu, par£te£ner in cadrul fimei de consultnata Deloitte, fost ministru al energiei.

Potrivit acestuia, Romania are la dispo£zi£tie 12 miliarde de euro pentru schimbarea din temelii a sectorului energetic, lucru care va echivala cu o revolutie industriala. Desi pre£siunea pe stat este enorma in atragerea aces£tor investitii, sectorul privat are un rol esential de jucat.

"Tot timpul avem sentimentul si incer£cam sa punem egal intre fonduri europene si institutii de stat. Vreau ca mediul privat sa se im£plice mai mult in cheltuirea mai multor bani intr-o maniera corecta", a mai spus Nicolescu.

Dintre tehnologiile care ar putea lua avant pe plan local, hidrogenul si energia ver£de sunt creditate cu cele mai mari sanse de crestere.

"Romania va fi polul eolian si fotovoltaic al Uniunii Europene. Zona Banatului, Satu Mare, Moldova, peste tot se vor instala eo£liene si fotovoltaice", a declarat Sebastian Enache, business development manager la Monsson-PLC, cel mai mare dez£voltator local de proiecte eoliene. Mosson spu£ne ca deja are in dezvoltare proiecte eoliene si solare de 2.000 MW, mai bine de 6.000 MW noi in eoliene pu£tand intra in sistem in urmatorii zece ani (acum Romania are circa 3.000 MW in eolian - n.red.). Sebastian Enache a mai precizat ca tot ce va insta£la Monsson nou va avea solutie de stoca£re, iar progresul tehnologic a facut ca eficienta in utilizare a eolinelor sa creasca substantial, astfel incat acestea vor putea fi montate si in zo£ne cu vant mai slab.

Hidrogenul deja are o baza pe care poate creste local, spun expertii din domeniu.

"Romania are toate cazurile de utilizare in care hidrogenul poate juca un rol major. productia de otel, avem rafinarii, avem una din cele mai mari flote de camioane din Europa, avem un mare sector chimic si alte divizii in care am putea sa-l utilizam. Avem un know how enorm si o comunitate energetica, dar nu exista o strategie nationala, o strategie unificatoare, pentru a deschide potentialul complet al Romaniei in ceea ce priveste hidrogenul", a declarat Alexandru Floristean, Legal & Project Manager, Hydrogen Europe.

Potrivit acestuia, productia de energie verde locala si infrastructura de gaze existenta sunt atuuri extrem de importante de la care poate porni viitoarea strategia a Romaniei in domeniul hidrogenului.

"Modelul de productie, transport si distributie, modelul de consum in energie va trebui reanalizate, avem nevoie de o productie de energie curata, ceea ce inseamna retele flexibile, adica investitii in ceea ce numim smart grids. Avem nevoie de un consum adaptat acestor retele, sigur ca toate aceste dezvoltari ale prezentului sunt de natura sa ii stimuleze pe antreprenori, sa creeze o deschidere pentru lucrari in aceasta zona, cred ca antreprenorii care vor reusi in domeniul energiei sunt cei care iau in considerare in planurile lor aceasta dezvoltare", a spus la randul sau Corneliu Bodea, CEO al Adrem.

Corectarea cadrului legislativ legal si includerea unor mecanisme care vor permite realizarea acestor investitii devine astfel urgenta.

"Ne dorim foarte mult ca Romania sa fie o tara in care productia de energie sa aiba o componenta din sectorul regenerabil foarte mare, dar intrebarea e cum implementam incepand de maine", a precizat si Teofil Muresan - president E-INFRA, Nova Power & Gas.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare