Economic

thumbs

Mierea, o afacere care si-a pierdut "gustul dulce" in Romania. Numarul apicultorilor s-a injumatatit in cinci ani

25.02.2021, 19:38 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Numarul apicultorilor din Romania a scazut din 2016 incoace, pana la 22.900 de apicultori, arata datele de la Comisia Europeana.

In perioada 2014 - 2016, Romania avea in medie 43.200 de apicultori. Trendul a fost descen£dent pentru ca productia de miere si pre£tul mierii brute, forma in care se vinde majoritatea mierii romanesti, au scazut de la an la an, spun apicultorii, astfel nu au mai fost motivati sa investeasca, scrie ZF.

Comisia Euro£pea£na es£ti£meaza o usoara cres£tere a numarului de apicultori pana in 2022, da£to£rita sustinerii crescatorilor de albine prin Programul National Apicol 2020 - 2022, estimand ca in Ro£mania vor aparea 200 de apicultori noi. Totusi, actualii crescatori de albine sunt pesimisti si sustin ca "nu vad o directie buna a apiculturii".

"Numarul apicultorilor a scazut pentru ca pretul mierii brute, care se vinde angro, este foarte mic, a fost in vara anului 2020 la nivelul din 2009. De exemplu, mierea poliflora se vindea cu 8 lei/kg. In plus, anul trecut s-a realizat maximum 30% din pro£ductia de miere din cauza conditiilor climatice si subventia nu ajuta un business care nu e profi£ta£bil fara ea", a spus Adrian Vintila, presedintele Asociatiei Pro Apicultura.

El spune ca in prezent mierea poliflora in stare bruta se vinde angro cu 9,3 lei/kg la cel mai bun pret", iar asta inseamna venituri foarte mici pentru crescatorii de albine, motiv pentru care multi au renuntat la aceasta activitate. "Iarna aceasta am pier£dut si foarte mul£te familii de al£bine la nivel na£tio£nal din cau£za vremii."

Un borcan de miere po£li£flo£ra de 400 g se gaseste intr-un magazin la 19 lei, in timp ce in altul costa 12,9 lei.

Mihai Sorin, un apicultor din Valcea, ce produce 2 tone de miere ecologica anual, spu£ne ca desi a crescut cererea pentru miere, pretul mierii a fost din ce in ce mai mic, iar productia de miere de salcam, unul dintre cele mai scumpe sorti£mente, a scazut din cau£za secetei din ulti£mii ani. Productia de miere a Romaniei in 2019 a fost de 25.200 de tone, in scadere cu 15% fata de anul precedent, arata datele de la INS. In 2017, productia de miere trecea de 30.000 de tone.

"Numarul apicultorilor a scazut si pentru ca nu se investesc prea multi bani in apicultura. Prin Programul National Apicol foarte putini oameni acceseaza bani, pentru ca nu sunt informatii despre el, e prea multa birocratie, iar sumele nu sunt foarte mari", a explicat Mihai Sorin.

El are o stupina formata din 150 de familii de albine si a ales sa faca produse ecologice datorita valorii adaugate aduse de acestea, atat din punctul de vedere al sanatatii, cat si al pretului, care este cu 20-30% mai mare decat al produselor conventionale.

Prin Programul National Apicol 2017-2019 a fost alocat un sprijin financiar pentru apicultori in valoare de aproape 100 de milioane de lei, iar jumatate din suma a fost contributia Uniunii Europene. Prin Programul National Apicol 2020 - 2022 se vor aloca 150 de milioane de lei pentru sustinerea apiculturii, conform datelor de la Ministerul Agriculturii.

La nivel european, Uniunea Europeana va contribui cu 40 de milioane de euro/an la Programul National Apicol 2020 - 2022, in crestere cu 11% fata de perioada 2017 - 2019, arata statisticile europene.

Cel mai mare numar de fermieri din UE se afla Germania, in numar de peste 116.000, iar cei mai putini se afla in Malta, in numar de 200, mai arata datele de la Comisia Europeana.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare