Politic-Social

thumbs

Arhiepiscopul Mitropolit de Bucuresti: "E necesar acordul parintilor pentru orele de educatie sexuala"

26.02.2021, 09:45 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

IPS Aurel Perca este de parere ca este necesar ca parintii trebuie sa fie informati cu privire la continutul orelor de educatie sexuala.

"Consideram ca este necesar ca parintii sa fie informati cu privire la continutul orelor de educatie sanitara care includ componente de educatie sexuala. Educatia copiilor nu incepe odata cu programa scolara, parintii fiind primii responsabili de transmiterea valorilor catre copiii lor. Prin urmare, numai la cererea lor si respectandu-se principiile moral-religioase ale acestora, scoala le poate pune la dispozitie astfel de cursuri", sune Arhiepiscopul Mitropolit.

Acesta solicita reprezentantilor Parlamentului sa dezbata si sa adopte legea in aceeasi forma, adica adoptandu-se modificarile din 2020 care prevad acordul scris al parintilor pentru programele de educatie sanitara care includ componente de educatie sexuala.

"Exista, de altfel, un precedent al acordului scris al parintilor si in cazul orelor de religie. Constitutia Romaniei garanteaza dreptul oricarui parinte de a-si forma copiii conform convingerilor lor etice si religioase. Cum putem pregati generatia tanara pentru perioada post-Covid-19, in care sunt necesare simtul civic si solidaritatea? Trebuie sa schimbam orientarea culturala de fond, cultivand un simt de responsabilitate foarte puternic, care presupune conjugarea tuturor fortelor, atat din partea confesiunilor, dar si printr-o sustinere a educatiei de catre Stat prin legi corecte, care sa respecte libertatea de decizie", sustine IPS Aurel Perca.

Conferinta Episcopilor Catolici din Romania a emis un mesaj in acest sens si la sfarsitul lunii aprilie 2020, cand a semnalat ca "obligativitatea orelor de educatie sexuala reprezinta o incalcare a drepturilor parintilor, garantate de Constitutia Romaniei".

Dupa modificarile adoptate in 2020 la Legea 272/2004 care prevedea ca amendament ca programele de educatie sanitara, desfasurate ca activitati extracurriculare, sa se faca doar cu acordul scris al parintilor, Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului s-a intors in Parlament prin cererea de reexaminare inaintata de presedintele Klaus Iohannis pe 4 noiembrie 2020, chiar daca Curtea Constitutionala a Romaniei a confirmat natura constitutionala a Legii in 29 octombrie 2020.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare