Politic-Social

thumbs

Cum incearca Vlad Voiculescu sa puna capat coruptiei din sanatate: consiliile de administratie din spitale vor aviza direct achizitiile de peste 10.000 euro

26.02.2021, 10:33 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

O ordonanta de guvern aprobata la propunerea ministerului Sanatatii vine cu noi atributii pentru consiliile de administratie ale spitalelor, care vor aviza direct achizitiile de peste 50.000 de lei (circa 10.000 euro), avand dreptul sa propuna si un audit extern asupra activitatilor desfasurate in spital.

In contextul in care din consiliile de administratie ale spitalelor fac parte , conform legii, intre 5 si 8 membri, ministerul Sanatatii asteapta ca eventualele cazuri de coruptie de la nivelul managementului spitalelor sa fie oprite.

"Rapoartele DNA despre coruptia din sanatate arata ca mita pretinsa de managerii de spitale pentru contractele incheiate cu unitatea spitaliceasca pe care o conduc poate reprezenta un procent fix din valoarea acestor contracte, cuprins intre 5 si 20%. Prin ordonanta de urgenta pe care am propus-o si pe care Guvernul a adoptat-o in ultima sedinta, aducem transparenta in incheierea contractelor pentru a pune capat unor astfel de practici ilegale care au capusat bugetul Sanatatii in ultimii 30 de ani", a declarat ministrul Vlad Voiculescu.

Masurile care au intrat in vigoare prin OUG 12/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii raspund nevoii de a eficientiza activitatea spitalelor publice din Romania printr-o implicare mai activa a consiliilor de administratie. De asemenea, ele se inscriu in obiectivele Guvernului si ale Ministerului Sanatatii de a creste transparenta si de a opri coruptia din sistemul sanitar, se arata intr-un comunicat al ministerului Sanatatii.

Cine face parte din consiliile de administratie?

Potrivit legii Sanatatii, in cadrul spitalului public functioneaza un consiliu de administratie format din 5-8 membri, cu rol de a dezbate probleme de organizare si functionare a spitalului.

Membrii consiliului de administratie pentru spitalele aflate in subordinea autoritatilor locale sunt:

-doi reprezentanti ai ministerului Sanatatii sau ai directiilor de sanatate publica judetene,

-doi reprezentanti numiti de consiliul judetean sau local (dintre care unul sa fie economist),

-un reprezentant numit de primar sau de presedintele consiliului judetean,

-un reprezentant al Colegiului Medicilor, cu statut de invitat,

-un reprezentant al structurii teritoriale a Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, cu statut de invitat

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare