Economic

thumbs

Castigul salarial mediu net a scazut in luna februarie. Domeniile cele mai afectate

12.04.2021, 15:36 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (8047 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1747 lei).

Comparativ cu luna februarie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,1%.

Indicele castigului salarial real1 a fost 101,9% pentru luna februarie 2021 fata de aceeasi perioada a anului precedent. Indicele castigului salarial real a fost 98,7% pentru luna februarie 2021 fata de luna precedenta. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 221,4%, cu 2,8 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna ianuarie 2021.

In luna februarie 2021, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a scazut ca urmare a acordarii in lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de intreruperi/incetari ale activitatii, de continuarea somajului tehnic de catre anumiti agenti economici sau de remunerarea partiala a salariatilor, de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), cat si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati
economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 26,3% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, ca urmare a acordarii de prime ocazionale in lunile anterioare; intre 6,0% si 10,0% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia minereurilor metalifere, activitati de servicii anexe extractiei, depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat; intre 2,0% si 5,0% in telecomunicatii, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune, inregistrari audio si activitati de editare muzicala (inclusiv activitati de difuzare si transmitere de programe), extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, transporturi aeriene, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), activitati profesionale, stiintifice si tehnice, transporturi terestre si transporturi prin conducte, activitati de posta si de curier.

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat reluarii activitatii anumitor agenti economici, realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 53,6% in fabricarea produselor din tutun, cu 17,8% in activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, respectiv cu 13,0% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, ca urmare a acordarii de prime ocazionale, drepturi in natura si sume din alte fonduri; intre 3,0% si 6,5% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, alte activitati extractive, activitati de editare, tranzactii imobiliare; intre 1,0% si 3,0% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), industria metalurgica, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, activitati de spectacole, culturale si recreative, alte activitati de servicii, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in sanatate si asistenta sociala (-2,7%), respectiv in invatamant (-0,3%). Castigul salarial mediu net a crescut usor in administratia publica (+0,1%)comparativ cu luna precedenta.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare