Economic

thumbs

Romania a avut cel mai mare deficit de cont curent din Uniunea Europeana in al patrulea trimestru

12.04.2021, 18:35 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Potrivit datelor Eurostat, pu£blicate la finalul saptamanii trecute, in trimestrul al patrulea al anului trecut, in ciuda crizei, Germania a avut un excedent al contului curent de 70,4 miliarde euro, Italia de 22,2 miliarde de euro, Olanda de 13,9 miliarde de euro, Irlanda de 7,1 miliarde de euro.

Cele mai mari deficite de cont curent le-au inregistrat Romania (3,5 miliarde de euro), Grecia (2,7 miliarde de euro), Bulgaria, Esto£nia si Cipru (cu 0,8 miliarde de euro).

Deficitul de cont curent pune presiune pe cursul de schimb si, alaturi de deficitul bugetar, creaza mari probleme unei economii.

Cursul de schimb s-a miscat nesemnificativ in ultimul an (sub 2%), in ciuda deteriorarii grave a deficitului bugetar (spre 10% din PIB) si a deficitului de cont curent (spre 5% din PIB).

"Deficitul de cont curent pune o problema majora, nu doar la noi, ci peste tot in lume, daca depaseste 5% din PIB. Dar traim intr-o situatie ciudata. Dobanzile sunt jos, guvernul roman s-a putut imprumuta la dobanzi bune, asa ca pare ca ne miscam bine. Insa cand treci de un deficit de cont curent de peste 5%, atunci trebuie sa fii ingrijorat", comenteaza economistul Laurian Lungu.

Acum pietele sunt bune, adauga el: insa nu trebuie decat un semn ca totul sa se schimbe. SUA isi revin bine, banii se retrag din economiile emergente. Festivalul creditelor ieftine va ajunge candva - nu se stie cand, dar si nemurirea are limite - la final, spun economistii

Adrian Vasilescu, BNR, arata ca deficitul comercial este cel care provoaca major deficitul de cont curent. Datele din decembrie ale Bancii Nationale arata ca deficiul de comercial a fost de aproape 19 miliarde de euro. Salvarea vine din excedentul din comertul cu servi£ciile - un plus de 9,6 miliarde de euro. "Avem un enorm deficit pe zona de produse agricole", un lucru ciudat pentru o tara care ar putea exporta enorm pe aceasta zona, spune Vasilescu.

Stuctura economiei provoaca acest deficit, admit ambii economisti. Importam pentru export si cu valoare mica. Adrian Vasilescu arata ca sunt zone in care 80% din importuri sunt destinate exporturilor. Desi el nu o spune, evident ca aceste produse sunt importate scump si sunt exportate cu adaus minim.

Cel mai probabil, statul cu cele mai mari deficite este America.

Dar, spune Vasilescu, citand un studiu al unora dintre responsabilii americani: deficitele SUA pentru sustinerea nevoilor consumatorilor americani. Romania importa majoritar pentru exporturi. Importa scump si exporta ieftin. Consuma peste ceea ce castiga si, firesc, deficitele se acumuleaza.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare