Economic

thumbs

Motoarele pe benzina pierd tot mai mult teren in fata electricelor si hibridelor

17.04.2021, 04:53 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Doar una din patru masini noi inmatriculate pe piata locala mai este pe motorina, fata de una din trei in 2018, potrivit datelor potrivit datelor Directiei Regim Permise de Con£ducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) si calculelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

Mai mult, daca ponderea dieselurilor ramane relativ constanta, motoarele pe benzina au coborat de la 70% din piata in 2019, la aproape 60% in primul trimestru al acestui an.

Astfel, daca achizitiile realizate de unele companii continua sa se indrepte catre motorizari diesel, in conditiile in care acestea de obicei parcurg mai multi kilometri iar ponderea ramane constanta, pon£derea motoarelor pe benzina scade.

La nivelul primului trimestru al acestui an hibridele au reprezentat 8,4% din piata - luand in calcul doar masinile full-hybrid, nu si pe cele "mild", in timp ce masinile electrice (unde sunt incluse si hibridele plug-in, adica acele masini care pot fi incarcate cu energie electrica si de la priza, nu doar in mers) au ajuns la peste 8% din piata. Pe de alta parte, in martie au revenit pe crestere masinile pe benzina, in urcare cu 20%, in timp ce dieselurile au continuat sa scada cu 5%.

Inmatricularile de autoturisme noi au crescut cu aproape 20% in martie fata de perioada similara a anului trecut, la 7.861 de unitati

Cresterea insa vine in contextul in care luna martie din 2020 era prima afectata de lockdown din cauza pandemiei, iar din aceasta doar primele doua saptamani au fost de piata normala, in timp ce a doua parte a lunii a adus un blocaj in activitatea comerciala.

Spre comparatie cu martie 2019, cand piata nu era influentata de pandemie s-au inmatriculat 9.813 unitati, declinul fata de atunci fiind de 20%.

Pe primul loc in topul inmatricularilor ramane Dacia, dar cu o scadere a inregistrarilor de aproape 50% fata de martie 2020, la 3.830 de unitati. Potrivit analistilor din piata, declinul unor marci vine si in contextul in care in decembrie s-au inmatriculat si masinile vandute atunci pe fondul schimbarii normei de poluare. Astfel masini care puteau fi inregistrate si in ianuarie, februarie sau chiar martie, s-au inmatriculat din decembrie.

Pe locul secund in martie se afla Ford, cu o crestere de 32%, la aproape 2.000 de unitati in timp ce Toyota se afla pe locul al treilea cu un avans de 27% la 1.900 de unitati.

Romania, in top scaderi in T1. Dacia si-a majorat cota de piata in Europa

Piata locala a inregistrat in primul trimestru a treia cea mai mare scadere la nivel european, de aproape 26%, la 20.800 de unitati, potrivit datelor Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA). Scaderi mai mari au fost inregistrate doar de Portugalia, de -31% si Lituania, de -29%. Pe de alta parte, cresterea din martie a Romaniei este una mica, de 18%, fata de media UE de 87%. Pe de alta parte, martie 2020 a fost prima luna de lockdown in Europa de Vest, unde tari precum Franta sau Italia au instituit restrictii majore. In martie 2020 in Romania activitatea economica a fost influentata negativ in a doua jumatate a lunii, dar chiar si atunci showroomurile nu au fost inchise cum s-a intamplat in Vest. Dacia a inregistrat la nivel european o crestere de 7% in T1 fata de perioada similara a anului trecut, la 89.000 de autoturisme inmatriculate, iar cota de piata s-a apreciat la 2,9% fata de 2,7% in 2020. Fata de T1/2020 Dacia are acum pe piata noile Sandero, Sandero Stepway si Logan.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare