Economic

thumbs

Americanii de la Ford, plan major de investitii de 300 de milioane de dolari in fabrica din Craiova

03.05.2021, 20:50 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Ford a confirmat luni ca va investi 300 de milioane de dolari pentru a construi un nou vehicul comercial usor in 2023, la uzina sa de la Craiova, inclusiv o versiune complet electrica a acestuia, ce va debuta in 2024. Acesta va fi primul vehicul Ford de volum, complet electric, construit in Romania, scrie Ziarul Financiar.

"Uzina Ford Craiova este recunoscuta pentru competitivitate si flexibilitate in operatiunile sale de talie mondiala. Planul nostru de a construi acest nou vehicul comercial usor in Romania reflecta parteneriatele noastre fructuoase si continue cu furnizorii locali si comunitatea, precum si succesul intregii echipe Ford Craiova", a declarat Stuart Rowley, presedintele Ford Europa: "Prin introducerea unei versiuni complet electrice din 2024, Craiova va deveni a treia noastra fabrica din Europa unde se produc vehicule complet electrice. Investitia din Craiova vine in contextul celorlalte investitii anuntate deja pentru Centrul de Vehicule Electrificate Ford din Koln (Germania) si pentru uzina Kocaeli a Ford Otosan din Turcia si trimite un semnal clar in legatura cu promisiunea noastra de a le oferi clientilor din Europa vehicule comerciale cu zero emisii".

In februarie, Ford si-a luat angajamentul ca intreaga sa gama de vehicule comerciale din Europa sa fie pregatita pentru zero emisii, complet electrica sau plug-in hybrid, pana in 2024. Se preconizeaza ca doua treimi din vanzarile de vehicule comerciale ale Ford vor fi reprezentate de modelele complet electrice sau plug-in hybrid, pana in 2030.

De asemenea, noul vehicul comercial usor va fi echipat cu unele dintre cele mai avansate motoare conventionale Ford pe benzina, precum si diesel, produse la uzina de motoare Ford Dagenham din Marea Britanie. Transmisiile vor fi construite la Ford Halewood Transmissions Limited, tot in Marea Britanie.

Investitia totala Ford in operatiunile sale de productie din Romania - incluzand si investitia anuntata luni - se apropie de 2 miliarde de dolari, de la preluarea fabricii din Craiova, in 2008.

In ultimii ani s-au facut imbunatatiri semnificative la fabrica din Craiova; peste 600 de roboti au fost instalati pentru a imbunatati si eficientiza procesele de stantare, vopsire sau asamblare a caroseriilor si sasiurilor. Aproximativ 6000 de persoane lucreaza pe liniile de asamblare de vehicule si motoare din Craiova.

Primul pas spre un viitor electrificat la fabrica din Craiova a fost facut in octombrie 2019, odata cu lansarea productiei modelului Puma mild-hybrid. Anuntul de astazi marcheaza o noua etapa importanta, astfel ca Ford este primul producator auto care anunta productia unui vehicul complet electric in Romania. Pe langa Puma, Ford Craiova construieste in prezent si SUV-ul de mici dimensiuni, Ford EcoSport, dar si mult-premiatul motor EcoBoost de 1.0 litri.

"Aceasta noua investitie in viitorul fabricii din Craiova demonstreaza, inca o data, speranta companiei Ford ca guvernul din Romania va asigura toate imbunatatirile cheie promise pentru a sprijini un mediu competitiv de productie in regiune, inclusiv in ceea ce priveste infrastructura de transport, care este esentiala", a mai spus Rowley.

Data de incepere a productiei noului vehicul, precum si detaliile suplimentare despre acesta urmeaza sa fie confirmate aproape de momentul lansarii.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare