Cultura si divertisment

thumbs

Cine a fost Geta Bratescu, personalitatea celebrata astazi de Doodle de la Google

04.05.2021, 08:04 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Geta Bratescu, nascuta in 1926, in Ploiesti, intr-o familie de farmacisti, este considerata una dintre cele mai semnificative personalitati in arta contemporana est-europeana. Aceasta a realizat lucrari de grafica, gravura, desen si colaj textil, tapiserie, obiect, actiune, fotografie, foto-instalatie, film.

Geta Bratescu a studiat la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, in perioada 1945 - 1949, avandu-i ca profesori, printre altii, pe George Calinescu si Tudor Vianu, apoi la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" Bucuresti, intre anii 1969 - 1971.

In anul 1946 debuteaza la Salonul Oficial de Alb-Negru, Sala Dalles, Bucuresti, cu un desen in carbune, iar un an mai tarziu a organizat prima expozitie personala la galeria Caminul Artei din Bucuresti, un spatiu coordonat de criticul de arta Ionel Jianu.

Artista Geta Bratescu, apreciata la nivel international

Cu o cariera impresionanta de peste 60 de ani, Geta Bratescu s-a bucurat de apreciere in randul publicului si al specialistilor din domeniul artelor in intreaga lume.

Opera sa artistica include lucrari de grafica, desen, colaj, fotografie si ilustratie de carte. Lucrarile sale au fost expuse la Galerie im Taxispalais in Innsbruck, Muzeul National de Arta al Romaniei din Bucuresti, A Foundation din Liverpool, Index Foundation din Stockholm, e-Flux New York, Istanbul Biennale, MACBA Barcelona, Mumok Vienna, Kalmar Museum din Suedia, Galerie Barbara Weiss din Berlin, Museum of Modern Art (MoMA) din New York.

Pavilionul Romaniei de la Bienala Internationala de Arta de la Venetia din 2017, care a gazduit proiectul "Aparitii" al artistei Geta Bratescu, a fost unul dintre cele mai admirate si s-a bucurat de articole elogioase in presa internationala. De asemenea, o expozitie a marii artiste a fost organizata in 2017 la Muzeul de Arte Frumoase din Gent, Belgia. Expozitia "An Atelier of One's Own" a fost deschisa pana la jumatatea lunii ianuarie 2018, aceasta fiind prima retrospectiva din Belgia consacrata Getei Bratescu.

Artista a primit in 2008 titlul de Doctor honoris causa al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, pentru contributia sa remarcabila la dezvoltarea artei romanesti contemporane.

De asemenea, chiar in anul in care a murit, in ianuarie 2018, Geta Bratescu a fost decorata de Presedintie cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Ofiter.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare