Externe

thumbs

Boris Johnson, dupa intalnirea cu Joe Biden: Relatia Marea Britanie-SUA-Europa are o "enorma importanta strategica pentru prosperitatea si securitatea lumii"

10.06.2021, 20:48 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Relatia dintre Marea Britanie, Statele Unite si Europa are o "enorma importanta strategica", a afirmat premierul britanic, Boris Johnson, dupa intalnirea cu presedintele american, Joseph Biden, liderul britanic semnaland si intentia solutionarii problemelor aparute dupa Brexit in Irlanda de Nord.

"Nu cred ca este o exagerare sa spun ca relatia dintre Marea Britanie si SUA, relatia dintre America de Nord si Europa, introdusa in Carta Atlantica din 1941, pe care am reinnoit-o astazi, are o enorma importanta strategica pentru prosperitatea si securitatea lumii, pentru toate lucrurile in care credem, democratie, drepturile omului si stat de drept. Statele Unite si Marea Britanie sustin aceste lucruri si este incredibil de important sa afirmam acest lucru", a declarat Boris Johnson, conform cotidianului The Guardian.

Premierul britanic a declarat ca actiunile bilaterale se vor concentra pe teme de securitate internationala, cooperarea in cadrul NATO si contracararea schimbarilor climatice.

"Discutia cu presedintele SUA a fost extraordinara si a durat mult", a precizat premierul britanic. "Am acoperit o serie de subiecte si este minunat sa ascultam pozitiile Administratei Biden, sa il ascultam pe Joe Biden, pentru ca sunt atat de multe lucruri pe care vor sa le facem impreuna, de la securitate, NATO la schimbarile climatice, este minunat. Este o gura de aer proaspat", a subliniat Boris Johnson.

Premierul britanic s-a declarat favorabil, dupa intrevederea cu presedintele SUA, Joseph Biden, continuarii eforturilor pentru aplicarea Protocolului nord-irlandez al Acordului Brexit, pe fondul tensiunilor cu Uniunea Europeana.

"Exista armonie completa asupra necesitatii de a continua eforturile pentru a gasi solutii in scopul de a garanta sustinerea Acordului de Pace de la Belfast", a declarat Boris Johnson, conform BBC News.

Intrebat daca Joseph Biden l-a indemnat sa rezolve problemele aparute in Irlanda de Nord dupa retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana, Boris Johnson a afirmat: "Nu, nu a cerut, dar ceea ce pot spune este ca SUA, Marea Britanie si UE au un lucru pe care vor in mod absolut sa il faca, acela de sustinere a Acordului de Pace din Vinerea Mare si de a ne asigura ca este mentinut echilibrul procesului de pace".

Uniunea Europeana a avertizat ca va reactiona "ferm" daca Marea Britanie nu va aplica in totalitate Protocolul Acordului Brexit in provincia Irlanda de Nord.

Washingtonul insista ca Guvernul de la Londra sa respecte statutul special al provinciei britanice Irlanda de Nord in relatia cu Uniunea Europeana pentru garantarea Acordului de Pace din Vinerea Mare.

Retragerea Marii Britanii din UE a generat o stare generala de nemultumire si violente in provincia britanica Irlanda de Nord. Premierul nord-irlandez, Arlene Foster, a anuntat recent ca va demisiona, in contextul crizei politice care a culminat cu violente din cauza aparitiei controalelor la limita administrativa cu restul Marii Britanii dupa Brexit.

Provincia britanica Irlanda de Nord mentine unele reglementari UE, in virtutea Acordului Brexit, pentru a fi evitate controalele vamale la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. In ultimele luni au aparut probleme privind transportul marfurilor intre provincia britanica Irlanda de Nord si restul Marii Britanii. Unele puncte vamale portuare au fost inchise, dupa ce angajatii responsabili de verificari au primit amenintari. In contextul retragerii din Uniunea Europeana, Marea Britanie a fost nevoita sa acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord in relatia cu UE pentru a evita aparitia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capat conflictului militar nord-irlandez. Insa mentinerea reglementarilor UE in Irlanda de Nord genereaza probleme privind tranzitul marfurilor spre si dinspre restul Marii Britanii.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare