Externe

thumbs

Irlanda respinge propunerea Marii Britanii de renegociere a Acordului Brexit

21.07.2021, 18:37 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Irlanda a respins, miercuri dupa-amiaza, solicitarea Marii Britanii de renegociere a Protocolului nord-irlandez al Acordului Brexit, iar opozitia de la Londra a criticat atitudinea Guvernului Boris Johnson.

"Irlanda va analiza foarte atent propunerile britanice. Noi vrem sa fim cat se poate de flexibili si creativi, dar in cadrul limitelor actualului Protocol", a reactionat Thomas Byrne, ministrul irlandez pentru Afaceri Europene, citat de postul Sky News.

Ideea a fost respinsa si de formatiunea irlandeza proeuropeana Fine Gael, parte a coalitiei de guvernare de la Dublin. "Actiunea Londrei pare a fi o incercare de revenire asupra Acordului Brexit, ceea ce este atat simplist, cat si dezolant. Protocolul nu va fi anulat. Cu tot respectul, orice afirmatie ca Protocolul ar putea fi anulat este fantezista. Nu se va intampla", a afirmat Neale Richmond, un reprezentant al partidului Fine Gael.

Louise Haigh, un politician din cadrul Partidului Laburist britanic (centru-stanga, opozitie), a acuzat Guvernul conservator de la Londra ca ar vrea anularea unui acord pe care l-a promovat intens. "Tara se va intreba din nou daca este vorba de rea-credinta sau de incompetenta", a notat politicianul laburist britanic.

Guvernul Boris Johnson a cerut, miercuri, Uniunii Europene suspendarea dispozitiilor vamale prevazute in Acordul Brexit in provincia Irlanda de Nord, intrucat vrea renegocierea conditiilor pentru tranzitul marfurilor. "Credem ca trebuie sa ajungem rapid la un acord privind un moratoriu", a declarat David Frost, ministrul responsabil de Politicile Cabinetului, in cursul unei audieri in Camera Lorzilor, Camera superioara a Parlamentului britanic.

"Observam o oportunitate de a proceda diferit, de a gasi o noua directie pentru a incerca sa ne intelegem cu Uniunea Europeana prin negocieri, pentru un nou echilibru in aranjamentele din Irlanda de Nord, in avantajul tuturor", a argumentat David Frost.

Retragerea Marii Britanii din UE a generat o stare generala de nemultumire si violente in provincia britanica Irlanda de Nord. Provincia britanica Irlanda de Nord mentine unele reglementari UE, in virtutea Acordului Brexit, pentru a fi evitate controalele vamale la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene. In ultimele luni au aparut probleme privind transportul marfurilor intre provincia britanica Irlanda de Nord si restul Marii Britanii. Unele puncte vamale portuare au fost inchise, dupa ce angajatii responsabili de verificari au primit amenintari.

In contextul retragerii din Uniunea Europeana, Marea Britanie a fost nevoita sa acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord in relatia cu UE pentru a evita aparitia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capat conflictului militar nord-irlandez. Insa mentinerea reglementarilor UE in Irlanda de Nord genereaza probleme privind tranzitul marfurilor spre si dinspre restul Marii Britanii.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare