Externe

thumbs

Comisia pentru Libertati din Franta atrage atentia asupra extinderii utilizarii certificatelor COVID-19

22.07.2021, 01:43 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Comisia Nationala pentru Informatica si Libertati (CNIL) din Franta a atras atentia, miercuri seara, asupra impactului extinderii utilizarii certificatelor COVID-19, subliniind ca sunt afectate drepturile fundamentale si ca sunt necesare raspunsuri privind necesitatea masurilor.

Marie-Laure Denis, presedintele Comisiei Nationale pentru Informatica si Libertati (CNIL), a declarat, in Senatul Frantei, ca, pentru a accepta extinderea utilizarii certificatelor sanitare, Parlamentul trebuie sa stabileasca daca o astfel de masura este "indispensabila" pentru gestionarea crizei.

"Pentru a accepta o asemenea extindere, Parlamentul trebuie sa stabileasca daca este indispensabila pentru gestionarea crizei si daca restrictionarea libertatilor este proportionata. Aprecierea proportionalitatii depinde de caracterul gratuit sau platit al testelor COVID-19", a afirmat Marie-Laure Denis, conform stenogramei declaratiilor, publicata pe site-ul CNIL si vizualizata de MEDIAFAX.

"Revenirea pandemiei poate justifica masuri exceptionale, pentru a evita o noua carantina generala, dar extinderea permisului sanitar trebuie sa fie configurata foarte precis", a atras atentia Marie-Laure Denis.

"Importanta extinderii utilizarii obligatorii a permisului sanitar genereaza intrebari inedite si complexe care trebuie articulate intre protejarea sanatatii publice si exercitarea drepturilor fundamentale. Aceasta alegere comporta o dimensiune etica. Dispozitivul va face astfel incat francezii vor trebui sa prezinte de mai multe ori pe zi un permis pentru acces la activitati curente, ceea ce va genera probabil o forma de control al identitatii. Impunerea unui control sanitar la intrarea in anumite locuri sau in mijloacele de transport genereaza semne de intrebare privind granita dintre ceea ce tine de responsabilitatea individuala si ceea ce este sub control social. In principiu, nu ar trebui sa existe controlul starii de sanatate la intrarea in locuri colective", subliniaza Marie-Laure Denis.

CNIL: Parlamentul Frantei trebuie sa evalueze utilitatea tuturor dispozitiilor, mai ales a celor digitale

Comisia Nationala pentru Informatica si Libertati atrage atentia ca "masurile exceptionale" pot fi justificate doar daca sunt "intr-adevar necesare pentru a opri amplificarea pandemiei si evitarea unei noi carantine generale". Criteriul "gratuitatii testelor COVID-19 sau platii acestora este esential pentru a evalua amploarea masurii". "Este esential ca Parlamentul sa ceara in toamna o evaluare a tuturor dispozitiilor impuse pentru combaterea pandemiei, mai ales a dispozitiilor digitale, pentru a le anula pe cele a caror utilitate nu s-ar dovedi reala", subliniaza CNIL.

In Franta au avut loc in ultima saptamana o serie de proteste fata de hotararile presedintelui Emmanuel Macron de a institui obligativitatea vaccinarii pentru personalul medical care intra in contact cu persoane vulnerabile la coronavirus si de a extinde utilizarea Certificatului Covid-19. Deciziile controversate au generat dispute politice si juridice. Pe fondul protestelor, Guvernul Frantei a anuntat miercuri ca nu intentioneaza sa impuna obligativitatea utilizarii certificatelor COVID-19 pentru accesul in unitatile de invatamant.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare