Politic-Social

thumbs

Ziua Muntelui in Romania - intre politicieni si pasionati. Ghid montan: "Muntele este un stil de viata, imi curge prin vene"

14.09.2021, 07:30 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Muntele a inseamnat dintotdeauna o sursa de aer curat, energie si hrana. A insemnat o sursa de viata, de inspiratie si de frumos.

Ziua de 14 septembrie ar fi trebuit sa puna lumina pe munte, pe tot potentialul pe care acesta il are, dar si sa priveasca spre probleme cu care se confrunta: de la saracia din unele comunitati care traiesc in zona montana, la defrisari ilegale, distrugere de habitate, comportamente inadecvate si daunatoare mediului.

Potrivit Hotararii nr. 715/2002, art. 8, alin. (2), Ziua Muntelui marcheaza data traditionala a incheierii pasunatului anual in Carpatii Romaniei. Astfel, prin lege, ziua de 14 septembrie urma sa fie sarbatorita "in fiecare an prin manifestari speciale - conferinte, seminarii, expozitii, schimburi de experienta, loturi demonstrative, mese rotunde - organizate de consiliile locale impreuna cu scolile, institutiile agricole si silvice, alti parteneri din localitatile montane, cu invitarea agricultorilor si a altor membri ai comunitatii locale".

Totusi, Ziua Muntelui a ramas la nivelul unei Hotarari de Guvern, un act semnat, o zi in plus de sarbatorit si nicio actiune.

In perioada 2013-2018, 20 de milioane de metri cubi de lemn dispareau anual din padurile Romaniei in urma taierilor ilegale, inclusiv din paduri virgine, potrivit estimarilor facute de Inventarul Forestier National. In 2008-2012, estimarile aratau ca 8,8 milioane de metri cubi de lemn erau exploatati ilegal.

Potrivit unui raport din 2018 al Greenpeace, autoritatile de control din Romania depisteaza doar 1% din totalul taierilor ilegale care au loc: circa 200.000 metri cubi din cele 20 de milioane de metri cubi care dispar anual fara acte din padurile tarii.

Romania este una dintre putinele tari din Europa care mai are paduri virgine sau cvasivirgine. Padurile virgine sunt ultimele ecosisteme forestiere in care natura este in forma ei pura. In aceste locuri, arborii mor de batranete, apoi cad si se usuca, iar lemnul mort hraneste ecosistemul pentru generatiile viitoare. Totusi, doar 18% din totalul padurilor virgine se bucura de un statut de protectie.

Poate ca autoritatile au uitat care este importanta muntelui, insa exista oameni care construiesc relatii deosebite cu acesta. Tudor Daniel, calator si ghid montan, a vorbit pentru Mediafax despre legatura speciala pe care o are cu muntele.

INTERVIU Viata de ghid montan - o altfel de relatie cu muntele

Reporter: Ce inseamna pentru tine sa fii ghid montan?

Tudor Daniel: Hmmm. Inseamna multa munca amestecata cu aventura, experiente, sudoare, locuri si oameni. Inseamna pasiune la un alt nivel.

Reporter: Ce inseamna muntele pentru tine?

Tudor Daniel: Muntele este biroul meu, locul unde ma descarc de toate poverile, locul unde sunt eu cu adevarat, ma simt cel mai bine si in largul meu. Pentru mine, muntele este un stil de viata, imi curge prin vene, traiesc si respir munte.

Reporter: Ai vreun traseu preferat?

Tudor Daniel: Traseul preferat!? Nu pot sa zic ca am un traseu preferat, caci pentru mine de fiecare data muntele si traseul sunt altfel - vremea, anotimpul, oamenii, sentimentele. Dar ma intorc cu drag, pe creste.

Reporter: Povesteste-mi putin despre agentia ta. Eu te stiu de cand erai ghid montan, iar acum ai trecut la un alt nivel.

Tudor Daniel: Mirva Travel a aparut din pasiunea si dragostea a trei prieteni pentru tot ce inseamna muntele si nu numai. Ne dorim sa promovam turismul montan pe cat se poate de mult. Organizam ture de aventura, hiking, trekking, catarat, canioning, via ferrata - interne si externe.

Reporter: Ce reguli principale ar trebui sa respecte oamenii pe munte?

Tudor Daniel: Prima regula este sa te informezi. Verifica starea vremii, informeaza-te de starea traseului, de durata lui. Pleaca devreme in traseu. Dar principala regula: echipeaza-te corect!

Inca o regula: evalueaza-ti bine puterile, muntele nu este o plimbare in parc.

Despre munca de ghid montan. Pasiune, iubire pentru munte si responsabilitate

Ion Petreanu, ghid montan: In ultima perioada s-a accentuat fenomenul ghizilor montani, s-a format o breasla si se creeaza si confuzii. Cand spui ca esti ghid montan inseamna mai mult decat a insoti un grup sau un om pe poteca. Ghidul montan este o persoana cu un caracter aparte. El/ea iubeste muntele, stie sa comunice si sa transmita iubirea sa fata de munte partenerilor de drumetie. Ghidul montan isi asuma responsabilitatea pentru siguranta clientului, observa clientul si potentialul acestuia si adapteaza ruta, ca la sfarsitul zilei clientul sa fie poate obosit fizic, dar extaziat de munte, de traseu. Acea iubire a ghidului montan si respectul fata de munte si natura au fost transferate clientului. Ghidul montan, chiar daca nu a studiat psihologie este un psiholog fin, citindu-si clientul, motivandu-l, gasind rapid solutii pentru iesirea din orice situatie mai dificila, de orice natura, punand siguranta grupului sau persoanei inainte de toate. Multumesc munte ca existi!

Gabriela Gingu, ghid montan: Muntele inseamna acasa. Este locul in care am invatat sa fiu cu adevarat libera, pentru ca muntele ma accepta asa cum sunt. Pasiunea de a fi ghid am descoperit-o in prima mea tura pe munte, cand am mers ca turist. Am vazut bucuria pe chipul oamenilor cand si-au depasit limitele, ajutati de ghizi, dar si bucura de a fi sus. Nu am un traseu preferat, muntele e munte si de fiecare data ma uimeste.

Muntii Romaniei

In Romania, muntii acopera o treime din suprafata tarii, iar aproximativ doua milioane de oameni traiesc in zone montane, in peste 750 de localitati.

Muntii Carpati reprezinta al doilea cel mai lung lant muntos din Europa, dupa Muntii Scandinaviei, cu o lungime de 1.500 km, dintre care aproximativ 800 km sunt in Romania. In plus, muntii din tara noastra gazduiesc 12.000 de pesteri, dintre care 76 au peste 2 km. In Pestera Coliboaia se gasesc cele mai vechi picturi rupestre din Europa Centrala si de Est, iar al doilea cel mai mare ghetar subteran din Europa se gaseste in Pestera Scarisoara, avand un volum de 8.000 de metri cubi si peste 4.000 de ani.

Romania se bucura si de o prezenta in Guinness World Record, Crucea Caraiman fiind cea mai inalta cruce din lume amplasata pe un varf montan.

De asemenea, in Romania se afla 60% din ursii bruni din Europa. Potrivit datelor Ministerului Mediului, colectate in primavara anului 2019, numarul ursilor care traiesc in salbaticie pe teritoriul tarii este curpins intre 6.450 si 7.200.

Ursii din Romania au revenit in centrul atentiei in ultimii doi ani, insa nu dintr-o dorinta de conservare a populatiilor de carnivori mari. Discursul politicienilor nu s-a indreptat in directia protejarii lor si, implicit, a ecosistemelor in care traiesc si nici macar in directia unor actiuni de educare a oamenilor, in contextul in care multi aleg sa ii hraneasca, ci acesta s-a indreptat spre ideea interventiei in populatia de ursi.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat in martie 2021 ca Romania a gresit cand a hotarat sa nu intervina in populatia de ursi, luand in calcul vanarea animalelor.

"Romania a luat o decizie total eronata in 2016 cand a decis sa nu mai intervina deloc in populatia de ursi. Atunci, am depus o intampinare si ma bazam pe date din Ministerul Mediului. Cu siguranta, aceste lucruri s-au schimbar de atunci in directia care se putea prevede foarte usor: in cazul unui mare carnivor care este in varful lantului trofic, non-interventia, nici macar urmarirea populatiei la nivel de statistica si cifre, inseamna fara doar si poate o crestere anuala, sigura, lenta a populatiei de urs", a spus la acel moment Tanczos Barna.

Muntii Romaniei adapostesc ursi, capre negre, rasi, cerbi carpatini, lupi, vulpi, mistreti, vulturi, bufnite, acvile, cocosi de munte, o flora care curpinde 1.350 de specii, dintre care 116 endemice, cat si comunitati izolate.

Una dintre aceste comunitati este reprezentata de Inelet, catunul din Muntii Cernei, unde singura legatura cu lumea moderna este formata din patru scari din lemn, cu o lungime de aproximativ 100 de metri, prinse pe un perete vertical din calcar.

Muntii Romaniei nu se termina la Carpati.

Cei mai vechi munti din Romania sunt Muntii Macin, din Dobrogea, fiind rezultati in urma orogenezei hercinice. Parcul National Muntii Maciunului are peste 11.000 de hectare, unde sunt catalogate 24 de habitate prioritare, dintre care padurea de fag dobrogeana este unica in lume. Cel mai inalt punct este reprezentat de Varful Tutuiatu, 467 de metri.

Trasee usoare pe munte pentru reconectarea cu tot ce e frumos

Cheile Varghisului

Centrul turistic Cheile Varghisului - Cheile Varghisului - Grota Tatarilor - Pestera Orban Balazs - Poteca Pionierilor - Poiana Pietrii - Poteca Lupilor - Podetul I - Centrul turistic

Durata: 4 ore

Pietrele Doamnei

Hotel Alpin Rarau - Vf. Rarau - Pietrele Doamnei - Hotel Alpin Rarau

Durata: 3-4 ore

Traseul 12 apostoli, Muntii Calimani

Gura Haitii - 12 apostoli - Poiana Pietrele Rosii - Gura Haitii

Durata: aprox. 6 ore

Culmea Pricopanului, Muntii Macin

Macin (intersectia din fata carierei) - Vf. Sulucu Mare - Vf. Piatra Raioasa - Saua Serparu - Vf. Vraju - Vf. Caramalau - Izvorul Fantana de Leac - Manastirea Izvorul Tamaduirii - Cariera

Durata: aprox. 4 ore

Cascada Duruitoarea

Durau - Cascada Duruitoarea

Durata: aprox. 2 ore

Vf. Ciucas

Cheia - Valea Berii - Cabana Vf. Ciucas - Vf. Ciucas

Durata: aprox. 6 ore

Cabana Curmatura

Fantana lui Botorog - Poiana Zanoaga - Cabana Curmatura - Prapastiile Zarnestilor - Fantana lui Botorog

Durata: 6 ore

Cascada Urlatoarea

Busteni - Cascada Urlatoarea

Durata: aprox. 3 ore

Vf. Omu

Cabana Piatra Arsa - Babele - Vf. Omu - Cabana Piatra Arsa

Durata: aprox. 7 ore

Lacul Scropoasa si Cascada 7 Izvoare

Camping Zanoaga - Lacul Scropoasa - Cascada 7 Izvoare - Cheile Zanoagei - Camping Zanoaga

Durata: 3 ore

Resurse pentru inainte si in timp ce esti pe munte
Trasee pe munte (grup de Facebok pentru iubitorii de munte, cei care sunt impotriva vanatorii iresponsabile a animalelor salbatice si a defrisarilor ilegale de padure) - https://www.facebook.com/groups/TraseePeMunte
Salvamont Romania - https://www.salvamontromania.ro/
Dispecerat Alarmare Salvamont Romania:+4 0725826668
Aplicatia Salvamont Romania - https://www.salvamontromania.ro/aplicatia-salvamont.php
Ghizi tineri - https://www.facebook.com/VisatoriInBocanci, https://www.facebook.com/mirvatravel

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare