Economic

thumbs

ANALIZA Gazele naturale se indreapta spre cele mai mari preturi din ultimii 13 ani

14.09.2021, 22:07 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Pentru oricine spera ca pandemia se va termina pana la anul sau in urmatoarele sase luni, oamenii de stiinta si expertii in sanatate au doar vesti rele. Pana cand COVID-19 va inceta sa mai fie o pandemie, aproape toata lumea va fi, fie vaccinata, fie va fi trecut prin boala, sau amandoua, dupa cum scrie Bloomberg.

Insa pana atunci va fi o iarna scumpa. Iar cu timpul cicatricile lasate in urma in economia mondiala de catre coronavirus vor deveni mai evidente. Una este tendinta corporatiilor de a inversa mondializarea si de a regionaliza lanturile de productie, acolo unde se poate. Acest lucru ar insemna mai multa bataie de cap cu penuria de forta de munca si preturi mai mari. Si poate si un gram in plus de protectionism.

In asteptarea iernii, guvernele si oamenii gospodari isi fac rezerve de combustibil, lemn in economiile emergente, gaze in majoritatea tarilor. Lemnul, chiar si cel pentru ars in soba, s-a scumpit odata cu cresterile de preturi ale materialelor de constructii. Insa in SUA si Canada, unde se duce o mare parte din lemnul pentru constructii exploatat in Europa, preturile au inceput s-o ia in jos atat de repede incat unele fabrici de procesare au fost nevoite sa reduca productia. Unii analisti cred ca pe continentul nord-american lemnul pentru constructii se va ieftini pana la nivelurile de dinainte de criza intr-un an.

Piata europeana probabil ca va urma aceeasi traiectorie. Analistii de la ING prognozeaza ca preturile materialelor de constructii vor ramane ridicate pana cel putin la mijlocul anului viitor. Materiale de constructii mai scumpe inseamna si locuinte mai scumpe si, inevitabil, chirii mai mari. La acestea s-ar adauga si intretinerea mai scumpa.

Gazele naturale se indreapta spre cele mai mari preturi din ultimii 13 ani, scrie CNBC. Aceasta in SUA, care exporta acest tip de combustibil. Pentru Europa, o serie de analize avertizeaza asupra unui soc pe piata energiei. Gazele sunt folosite in Europa pentru a face tranzitia de la energia poluanta, obtinuta prin arderea carbunelui, la cea verde. Insa cele mai multe state membre ale UE sunt dependente de importurile din alte tari, cum ar fi Rusia, Norvegia, Azerbaidjan si tari nord-africane.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare