Economic

thumbs

Timisoara: Studentii pot primi finantare de pana la 200.000 de euro pentru a-si deschide afaceri

23.09.2021, 11:32 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Universitatea Politehnica Timisoara a castigat in acest an doua proiecte cu finantare europeana ce insumeaza aproape cinci milioane de euro.

Unul dintre acestea este prin programul Innotech Student. In cadrul proiectului, specialistii universitatii vor pregati peste 300 de studenti, care au spirit antreprenorial si vor sa isi deschida o afacere. De altfel, cele mai bune planuri de afaceri vor fi selectate si vor primi finantare pentru a porni o firma. Fiecare tanar trebuie sa isi asume ca va angaja cel putin doua persoane pentru a primi 40.000 de euro, insa suma poate ajunge pana la 100.000 de euro daca va avea minimum cinci angajati.

"Noi gandim UPT ca pe o universitate care dezvolta spiritul antreprenorial pronuntat al studentilor si acest lucru vrem sa il facem cat mai aplicat, prin incurajarea tinerilor cu idei inovatoare sa isi deschida o afacere. Din pacate, noi ne doream ca acest proiect sa il pornim mult mai devreme, insa a existat o perioada de incertitudine la nivel central. Acum am inteles ca s-au mai facut cativa pasi in deblocarea programului si speram sa trecem cat mai repede la implementare, mai ales ca am fost una dintre cele trei universitati care au obtinut punctaj maxim. Pana acum am avut numerosi studenti care si-au deschis un start-up inca din facultate, preponderent pe dezvoltare software, solutii IT pentru firme, dar am avut si in zona de comunicare", a declarat Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.

Tinerii vor participa la cursuri de antreprenoriat si vor invata cum se face un plan de afaceri, cum se administreaza un business si vor efectua stagii de practica in companiile din domeniile unde vor ei sa activeze.

Al doilea proiect accesat de Universitatea Politehnica Timisoara este pentru sustinerea si dezvoltarea intreprinderilor sociale din mediul rural si are o finantare totala de aproape trei milioane de euro. Astfel, tinerii pot obtine finantari de pana la 200.000 de euro, daca in cadrul afacerii vor crea sapte locuri de munca, dintre care cinci sa fie ocupate de tineri NEETs. Fondurile sunt alocate pentru firme ce vor activa in domeniul prelucrarii si comercializarii produselor agricole.

"Rolul nostru este unul regional si consideram ca zona rurala din vestul tarii poate fi impulsionata din punct de vedere antreprenorial, iar Politehnica este o institutie care poate da o mana de ajutor. Avem specialisti care ii pot ajuta pe tineri sa implementeze planurile de afaceri pentru a aduce un plus de valoare in piata", a mai spus Florin Dragan.

In ambele proiecte, tinerii primesc 75% din suma la inceput, iar de restul finantarii beneficiaza in momentul in care indeplinesc anumiti indicatori prevazuti in planul de afaceri.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare