Cultura si divertisment

thumbs

STUDIU Persoanele care sufera de migrene au un somn REM mai scurt, ceea ce ar putea afecta gandirea si memoria

23.09.2021, 18:05 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Cercetarea a fost initiata de experti pentru a afla daca migrenele provoaca o calitate slaba a somnului sau daca somnul insuficient duce la migrene. "Am vrut sa analizam cercetarile recente pentru a obtine o imagine mai clara a modului in care migrenele afecteaza tiparele de somn ale oamenilor si gravitatea durerilor de cap", a declarat unul dintre autorii studiului, Dr. Jan Hoffman, lector clinic in neurologie la King's College din Londra.

"In acest fel, clinicienii pot sprijini mai bine persoanele cu migrene si pot oferi tratamente de somn mai eficiente", a adaugat Hoffman, membru al Academiei Americane de Neurologie.

Constatarile meta-analizei au fost publicate miercuri in revista Neurology, revista medicala a Academiei Americane de Neurologie, potrivit CNN .

Asocierile observate anterior intre tulburarile de somn si migrene au fost dificil de inteles pentru cercetatori, deoarece modificarile somnului pot fi un factor declansator, tratament sau simptom al migrenelor, au scris autorii.

Desi migrenele afecteaza in jur de 1 miliard de persoane si sunt una dintre principalele cauze ale dizabilitatii la nivel mondial, potrivit unui studiu din 2018, nu au existat multe cercetari concludente cu privire la parerea pacientilor cu migrena despre calitatea somnului.

Noua meta-analiza a inclus peste 10.000 de adulti si copii care au participat la studii anterioare. Adultii cu migrene au obtinut rezultate mai slabe decat participantii sanatosi la Pittsburgh Sleep Quality Index, un chestionar care intreaba despre calitatea somnului, cat dureaza pana adoarme, durata si eficienta somnului, tulburarile de somn, utilizarea medicamentelor pentru somn si disfunctia de zi.

Aceasta constatare a fost mai frecventa in randul adultilor cu migrene cronice, mai degraba decat episodice. Multi dintre participanti au fost supusi polisomnografiei peste noapte, un studiu al somnului care inregistreaza anumite functii ale corpului pe masura ce participantii dorm si este utilizat pentru diagnosticarea tulburarilor de somn. Aceste teste au aratat ca adultii si copiii cu migrene au avut un procent mai mic de somn REM decat grupurile de control. Copiii cu migrene au adormit mai greu, au avut mai putin timp total de somn si mai mult timp de veghe.

"Acest studiu a fost un studiu de asociere. Nu a fost un studiu cauzal, care va avea intotdeauna limitari", a spus dr. Raj Dasgupta, profesor asistent de medicina clinica la Keck School of Medicine de la Universitatea din California de Sud, care nu a fost implicat in studiu. "Ar fi frumos sa stim detalii in ceea ce priveste celelalte tulburari ale somnului, cum ar fi apneea obstructiva in somn si alte lucruri".

Durerile de cap si migrenele au fost asociate cu insomnie, somnambulism, bruxism, sindromul picioarelor nelinistite si narcolepsie, a adaugat Dasgupta, dintre care unele ar putea implica un factor genetic.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare