Economic

thumbs

Analiza: Norvegia si Rusia culeg roadele cresterilor de preturi ale gazelor din Europa

24.09.2021, 22:31 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Preturile de referinta ale gazelor naturale in Europa au crescut cu 300% pana acum in acest an, in conditiile in care cererea a crescut vertiginos, pe masura ce economiile isi revin dupa blocajele cauzate de COVID-19, iar oferta se straduieste sa tina pasul din scaderii investitiilor in gaze naturale pe fondul orientarii catre energia regenerabila.

Aceasta crestere brusca a preturilor survine la doua decenii dupa ce UE a liberalizat piata gazelor naturale, ceea ce a determinat trecerea la contracte flexibile, pe termen scurt, bazate pe preturi pentru gazul comercializat la burse sau la hub-uri.

Aceasta masura a contribuit la extinderea ofertei, care include in prezent gaze din SUA si Qatar. De asemenea, a insemnat ca furnizorii consacrati, Gazprom din Rusia si Equinor din Norvegia, care acopera impreuna 60% din necesarul Europei, au renuntat la contractele pe termen lung, care legau strans preturile de cele ale petrolului.

Noile acorduri, mai flexibile, au fost in avantajul utilizatorilor europeni atunci cand aprovizionarea abundenta a mentinut preturile la un nivel scazut. Dar se intoarce impotriva accestora pe piata actuala, care este mai tensionata: mai multi furnizori de energie britanici au dat deja faliment, iar gospodariile europene se confrunta cu facturi mari la iarna.

Adaptandu-se in continuare la schimbarile de pe piata, Equinor si Gazprom au infiintat birouri de tranzactionare, sporindu-si astfel veniturile pe pietele volatile.

Rivalii, cum ar fi Algeria si Qatar, tranzactioneaza rareori gaze pe piata spot, in timp ce producatorii de gaze din SUA care sunt activi pe pietele spot s-au straduit sa isi sporeasca productia de gaze dupa pagubele provocate de uragane, afectand comercianti cum ar fi Vitol si Trafigura, care se bazeaza pe tari precum Statele Unite pentru a-si asigura volumele de tranzactionare.

"Niciodata nu am fost atat de expusi la preturile spot pentru gaze ca in acest moment", a declarat luna aceasta economistul Equinor Eirik Waerness investitorilor, referindu-se la decizia firmei din 2019 de a vinde mai multe gaze pe pietele pe termen scurt.

"Cresterea rapida a preturilor la gaze a avut loc intr-adevar in cel mai bun moment istoric posibil pentru Equinor", a adaugat el.

Equinor si Gazprom nu-si dezvaluie castigurile din tranzactiile spot, dar un director al unei case de comert a estimat ca fiecare dintre ele obtine venituri suplimentare de miliarde de dolari pe luna.

Equinor ar putea fi mai bine plasata decat Gazprom. Se estimeaza ca firma de stat vinde mai mult de jumatate clientilor spot, 70% dintre acestia bazandu-se pe preturile pentru ziua urmatoare, cele mai volatile, in crestere de la 25% in urma cu cativa ani.

"Equinor este cel mai mare castigator", a declarat Tom Erik Kristiansen de la Pareto Securities. "Marea majoritate a volumelor sunt vandute la preturi spot sau la contracte forward pe termen scurt".

Gazprom vinde 56% din gazele sale cu scadenta la zi si la luna, alte 31% la preturi pentru urmatorul trimestru, sezon sau an si 13% indexate la petrol. Surse din cadrul Gazprom au declarat ca un sfert din vanzarile firmei sau 10% din aprovizionarea Europei au fost efectuate prin intermediul pietei spot.

Unii politicieni europeni au cerut o investigatie a Gazprom, exportatorul de stat din Rusia, acuzandu-l ca nu face livrari suplimentare. Acest lucru alimenteaza dezbaterea daca o noua conducta care furnizeaza gaz rusesc catre Germania, Nord Stream 2, ar trebui sa primeasca unda verde sau sa fie blocata pentru ca ar face Europa si mai dependenta de Rusia.

Moscova sustine ca aceasta criza arata ca noua conducta este vitala si respinge acuzatiile ca ar fi limitat livrarile. Datele sugereaza ca exporturile Gazprom au urcat cu 21,5% de la an la an in 2021, pana la 123 de miliarde de metri cubi, aproape de nivelurile record din 2019.

"Membrii intelepti ai Comisiei Europene anterioare au inventat pretul gazelor de piata, iar rezultatele sunt aici pentru ca toata lumea sa le vada", a declarat presedintele rus Vladimir Putin in cadrul unui briefing de presa la Kremlin pe 9 septembrie.

Preturile europene de referinta la gazele naturale la hub-ul olandez TTF au crescut cu aproximativ 300% din ianuarie pana la un nivel echivalent cu aproximativ 130 de dolari pentru un baril de petrol, potrivit calculelor Reuters bazate pe datele Refinitiv. Prin comparatie, vineri, petrolul Brent se tranzactiona la aproximativ 77 de dolari pe baril.

"Era destul de normal sa avem un pret al benzinei la jumatate fata de cel al petrolului. Acum, gazele naturale sunt de doua ori mai scumpe decat petrolul si asta inseamna ca trebuie sa gandesti diferit", a declarat Helge Haugane, vicepresedinte senior al Equinor pentru gaze si energie.

Saptamana aceasta, pretul spot al gazului in Europa s-a apropiat de 1.000 de dolari pe mia de metri cubi, in timp ce Putin a declarat ca cumparatorii germani cu contracte pe termen lung si-au asigurat gaz la 220 de dolari pe mia de metri cubi.

"Acei europeni care au fost de acord sa semneze contracte pe termen lung cu noi isi pot freca mainile de bucurie", a declarat Putin.

Gazprom, care a inregistrat profituri de 22 de ori mai mari in prima jumatate a anului 2021 dupa prabusirea de anul trecut, s-a luptat sa gaseasca volume suplimentare dupa o explozie la o uzina din Siberia. "Realitatea este ca Gazprom nu are gaze suplimentare pentru piata spot in acest moment", a declarat un executiv apropiat companiei.

Norvegia, al carei guvern detine o participatie de 67% in Equinor, alaturi de participatii guvernamentale in campurile de petrol si gaze, a fost de acord luni sa creasca exporturile catre Europa.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare