Cultura si divertisment

thumbs

"Eco-anxietatea", teama de distrugere a mediului, o problema care afecteaza tinerii din ce in ce mai mult - STUDIU

07.10.2021, 14:14 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

In British Medical Journal, Mala Rao si Richard Powell, de la Departamentul de ingrijire primara si sanatate publica al Imperial College London, au declarat ca eco-anxietatea "risca sa exacerbeze inegalitatile sociale si de sanatate intre cei mai mult sau mai putin vulnerabili la aceste efecte psihologice".
Desi nu este considerata inca o afectiune care poate fi diagnosticata, acestia au afirmat ca eco-anxietatea si efectele sale psihologice complexe sunt din ce in ce mai recunoscute, la fel ca si impactul "disproportionat" al acesteia asupra copiilor si tinerilor.
In articolul lor, ei au subliniat un sondaj realizat in 2020 in randul psihiatrilor pentru copii din Anglia, care arata ca mai mult de jumatate (57%) consulta copii si tineri tulburati de criza climatica si de starea mediului inconjurator, potrivit The Guardian .
Un studiu international recent privind anxietatea legata de clima in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 16 si 25 de ani a aratat ca povara psihologica a crizei climatice "afecteaza profund un numar foarte mare de tineri din intreaga lume", au adaugat ei.
Rao si Powell au facut apel la liderii mondiali sa "recunoasca provocarile care ne asteapta, necesitatea de a actiona acum si angajamentul necesar pentru a crea o cale catre un viitor mai fericit si mai sanatos, fara a lasa pe nimeni in urma".
Cercetarile au oferit o perspectiva asupra modului in care emotiile tinerilor sunt legate de sentimentele lor de tradare si abandon din partea guvernelor si a adultilor, au spus ei. Guvernele au fost vazute ca nereusind sa raspunda in mod adecvat, lasandu-i pe tineri "fara viitor".
Avertismentul lor vine la o saptamana dupa ce Greta Thunberg i-a scuzat pe liderii mondiali, respingand promisiunile lor de a aborda urgenta climatica ca fiind "bla, bla, bla".
Potrivit ONU, pana in 2030, emisiile de dioxid de carbon ar trebui sa creasca cu 16%, in loc sa scada la jumatate, ceea ce reprezinta reducerea necesara pentru a mentine incalzirea globala sub limita de 1,5 grade Celsius convenita la nivel international.
Rao si Powell au declarat ca este important sa se ia in considerare ce se poate face pentru a atenua nivelurile tot mai ridicate de anxietate legata de clima.
"Cea mai buna sansa de a creste optimismul si speranta in randul tinerilor si batranilor eco-anxiosi este de a ne asigura ca acestia au acces la cele mai bune si mai fiabile informatii privind atenuarea schimbarilor climatice si adaptarea la acestea", au spus ei. "Deosebit de importante sunt informatiile privind modul in care acestia ar putea sa se conecteze mai puternic cu natura, sa contribuie la alegeri mai ecologice la nivel individual si sa isi uneasca fortele cu comunitati si grupuri care gandesc la fel".
Separat, o noua cercetare publicata, de asemenea, in BMJ sugereaza ca schimbarea comportamentului nesanatos ar putea fi esentiala pentru a obtine emisii nete de gaze cu efect de sera zero pana in 2050.
Theresa Marteau, de la Universitatea din Cambridge, a declarat ca numai inovatia tehnologica ar fi insuficienta. Adoptarea unui regim alimentar bazat in mare parte pe plante si efectuarea majoritatii calatoriilor folosind o combinatie de mers pe jos, mersul cu bicicleta si transportul public ar reduce substantial emisiile de gaze cu efect de sera si ar imbunatati sanatatea, a spus ea.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare