Externe

thumbs

Conflictul dintre Polonia si UE s-a mutat in Parlamentul European. "Respingem amenintarile si santajul. Europa aplica standarde duble"

19.10.2021, 13:02 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

"Pentru Polonia, integrarea europeana este o optiune in directia civilizatiei, suntem aici, este locul nostru si nu plecam nicaieri, vrem ca Europa sa redevina puternica, ambitioasa si curajoasa", a declarat premierul Mateusz Morawiecki, potrivit agentiei ANSA si publicatiei Frankfurter Allgemeine Zeitung, in cursul dezbaterii organizate de Parlamentul European, la Strasbourg, pe tema situatiei statului de drept din Polonia.

"De prea multe ori, Europa aplica standarde duble. Nu trebuie sa luptam unii cu altii, nu trebuie sa cautam vinovati acolo unde nu exista. Polonia este atacata in mod tendentios si nejustificat. Regulile jocului trebuie sa fie egale pentru toti. Nu este admis sa se vorbeasca despre sanctiuni. Noi respingem limbajul amenintarilor si santajului", a subliniat premierul Poloniei.

"Uniunea Europeana este un mare succes al tarilor europene, o puternica alianta economica, politica si sociala, cea mai dezvoltata organizatie din istorie. Insa Uniunea Europeana nu este un stat, ci are state membre. Statele sunt cele care raman suverane, deasupra tratatelor. Noi am transferat prin tratate anumite competente Uniunii Europene, dar nu toate competentele. Competentele UE au limite, nu mai putem pastra tacerea, refuzam centralizarea europeana", a insistat Mateusz Morawiecki.

Insa Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, a exprimat preocupare, in cursul aceleiasi dezbateri, in legatura cu recenta decizie a instantei constitutionale din Polonia, care a constatat incompatibilitati cu tratatele comunitare.

"Noi suntem preocupati de recenta decizie a instantei constitutionale poloneze. Comisia Europeana analizeaza atent aceasta sentinta, iar eu pot sa va spun ca sunt foarte preocupata, deoarece este pus sub semnul intrebarii fundamentul Uniunii Europene, este vorba despre o provocare directa asupra ordinii juridice europene", a afirmat Ursula von der Leyen. "Destinul Poloniei este in Europa, dar nu vom permite periclitarea valorilor UE. Comisia Europeana va actiona", a atras atentia Ursula von der Leyen, evocand posibilitatea activarii procedurilor de sanctionare.

Polonia este un "membru loial" in cadrul Uniunii Europene, dar se opune centralizarii excesive a puterii, a afirmat luni premierul Mateusz Morawiecki, intr-o scrisoare adresata liderilor UE.

"As vrea sa ofer din nou asigurari ca Polonia ramane un membru loial al Uniunii Europene. Dar exista un fenomen periculos care ameninta viitorul Uniunii Europene. Ma refer la transformarea in mod gradual a Uniunii Europene intr-o entitate care ar inceta sa mai fie o alianta a statelor libere, egale si suverane si ar deveni un organism condus in mod centralizat, guvernat de institutii lipsite de control democratic", a scris Mateusz Morawiecki in scrisoarea adresata liderilor UE.

Uniunea Europeana critica de multi ani reformele in sistemul judiciar aplicate de Guvernul de la Varsovia, dar tensiunile s-au amplificat recent, dupa ce Tribunalul constitutional din Polonia a contestat suprematia dreptului comunitar. In contextul tensiunilor, au aparut speculatii ca Polonia s-ar putea retrage din Uniunea Europeana, dar premierul Mateusz Morawiecki a dat asigurari ca Guvernul de la Varsovia nu doreste acest lucru.

Saptamana trecuta, premierul Mateusz Morawiecki a acuzat Uniunea Europeana de incalcarea drepturilor statelor membre, afirmand ca este "un moment de rascruce" pentru starea democratiei din cauza abordarilor institutiilor comunitare.

"Ne aflam intr-un moment crucial, am putea spune ca suntem intr-un moment de rascruce in istoria Uniunii Europene", a declarat joia trecuta premierul Mateusz Morawiecki intr-un discurs rostit in Parlamentul de la Varsovia. "Democratia este pusa la incercare - cat de mult se vor retrage natiunile europene din fata uzurparii exercitate de unele institutii UE?", a subliniat Mateusz Morawiecki.

Intrebat despre afirmatiile premierului Poloniei, Christian Wigand, un purtator de cuvant al Comisiei Europene, a declarat ca Executivul UE "are sarcina garantarii functionarii corespunzatoare a ordinii juridice comunitare si se va asigura ca drepturile europenilor prevazute in Tratate vor continua sa fie protejate". Christian Wigand a subliniat ca va fi analizata recenta decizie a instantei constitutionale de la Varsovia, precizand ca evaluarea initiala indica "probleme foarte grave referitoare la primatul legislatiei UE".

Uniunea Europeana a avertizat deja ca va avea o reactie "ferma" la decizia Tribunalului constitutional din Polonia, care a constatat incompatibilitati in raport cu Tratatele comunitare. "Raspunsul va fi ferm. Trebuie sa fie clar: daca esti membru al unui club trebuie sa te conformezi regulilor clubului. Iar cea mai importanta regula a clubului este ca legislatia europeana are suprematie fata de cea nationala. In caz contrar, acest club nu mai poate functiona ca o Uniune", a afirmat Josep Borrell Fontelles, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe si Politici de Securitate. Comisia Europeana a suspendat, pe fondul disputelor cu Polonia, procedurile de aprobare a Planului de relansare economica si rezilienta, astfel ca alocarea fondurilor comunitare destinate Varsoviei este blocata.

Tribunalul Constitutional din Polonia a decis recent ca unele articole ale tratatelor Uniunii Europene sunt incompatibile cu Legea constitutionala poloneza, afectand suveranitatea tarii. "Organismele europene actioneaza prin depasirea competentelor", a argumentat Julia Przylebska, presedintele Tribunalului constitutional din Polonia. Julia Przylebska a enumerat o serie de articole ale Tratatelor UE care, conform judecatorilor instantei constitutionale de la Varsovia, sunt in contradictie cu Legea fundamentala din Polonia. De altfel, Tribunalul constitutional, cea mai inalta instanta judiciara din Polonia, a denuntat "ingerintele Curtii de Justitie a Uniunii Europene in sistemul judiciar polonez".

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare