Cultura si divertisment

thumbs

Premiera mondiala. O echipa de chirurgi a transplantat un rinichi de la animal la om. Specia care ar putea salva vieti omenesti

20.10.2021, 10:11 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Chirurgii din New York au reusit sa ataseze cu succes un rinichi crescut intr-un porc modificat genetic la un pacient uman si au constatat ca organul a functionat in mod normal, o descoperire stiintifica care intr-o zi ar putea duce la o noua sursa vasta de organe pentru pacientii grav bolnavi.

Desi raman multe intrebari la care trebuie sa se raspunda cu privire la consecintele pe termen lung ale transplantului, la care a participat un pacient aflat in moarte cerebrala si care a fost urmarit doar timp de 54 de ore, expertii in domeniu au declarat ca procedura reprezinta o piatra de hotar.
"Trebuie sa stim mai multe despre longevitatea organului", a declarat Dr. Dorry Segev, profesor de chirurgie de transplant la Johns Hopkins School of Medicine, care nu a fost implicat in cercetare. Cu toate acestea, a spus el: "Acesta este un progres urias. Este mare, mare lucru".
Rinichiul, atasat la vasele de sange din partea superioara a piciorului, in afara abdomenului, a inceput sa functioneze normal, producand urina si creatinina, un produs rezidual, "aproape imediat", potrivit doctorului Robert Montgomery, directorul Institutului de transplanturi Langone din cadrul N.Y.U., care a efectuat procedura in septembrie, potrivit New York Times .
Cercetatorii au cautat de mult timp sa creasca organe la porci potrivite pentru transplantul la oameni. Un flux constant de organe - care ar putea include in cele din urma inimi, plamani si ficat - ar oferi un colac de salvare celor peste 100.000 de americani aflati in prezent pe listele de asteptare pentru transplanturi, inclusiv celor 90.240 care au nevoie de un rinichi. Douasprezece persoane aflate pe listele de asteptare mor in fiecare zi.
Desi organul nu a fost implantat in organism, problemele cu asa-numitele xenotransplanturi - de la animale precum primatele si porcii - apar de obicei la interfata dintre alimentarea cu sange uman si organ, unde sangele uman curge prin vase de porc, au declarat expertii.
Faptul ca organul a functionat in afara corpului este un indiciu puternic ca acesta va functiona in corp, a declarat Dr. Montgomery.
"A fost mai bine decat cred ca ne asteptam", a spus el. "Pur si simplu arata ca orice transplant pe care l-am facut vreodata de la un donator viu. O multime de rinichi de la persoane decedate nu functioneaza imediat si dureaza zile sau saptamani pentru a incepe sa functioneze. Acesta a functionat imediat".
Porcii modificati genetic "ar putea fi o sursa sustenabila si regenerabila de organe - energia solara si eoliana a disponibilitatii organelor", a declarat Dr. Montgomery.
Combinatia a doua noi tehnologii - editarea genelor si clonarea - a permis obtinerea de organe de porc modificate genetic. Inimile si rinichii de porc au fost transplantate cu succes la maimute si babuini, dar problemele de siguranta au impiedicat utilizarea lor la om.
Rinichiul utilizat in noua procedura a fost obtinut prin eliminarea unei gene de porc care codifica o molecula de zahar care provoaca un raspuns agresiv de respingere la om. Porcul a fost modificat genetic de catre Revivicor si aprobat de Food and Drug Administration pentru a fi utilizat ca sursa pentru produse terapeutice umane.
Reactiile expertilor in transplanturi la aceasta veste au variat, desi toti au recunoscut ca procedura reprezinta o schimbare radicala. Perspectiva de a creste porci pentru a le recolta organele pentru oameni nu poate decat sa ridice intrebari cu privire la bunastarea si exploatarea animalelor, desi se estimeaza ca in Statele Unite sunt deja ucisi in fiecare an aproximativ 100 de milioane de porci pentru hrana.
In timp ce unii chirurgi au speculat ca ar putea trece doar cateva luni pana cand rinichii porcilor modificati genetic vor fi transplantati in fiinte umane vii, altii au spus ca mai este mult de lucru.
In anii 1960, rinichi de cimpanzeu au fost transplantati la un numar mic de pacienti umani. Majoritatea au murit la scurt timp dupa aceea; cel mai mult timp a trait un pacient a fost de noua luni. In 1983, o inima de babuin a fost transplantata intr-o fetita cunoscuta sub numele de Baby Faye. Aceasta a murit 20 de zile mai tarziu.

Un numar si mai mare de americani cu insuficienta renala - peste o jumatate de milion - depind de tratamente de dializa istovitoare pentru a supravietui. In mare parte din cauza penuriei de organe umane, marea majoritate a pacientilor care fac dializa nu se califica pentru transplanturi.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare