Politic-Social

thumbs

Vineri, ora 9:00, LIVE: "ZIUA ARMATEI ROMANE: azi, generatia viitorilor lideri ai apararii", pe Mediafax.ro, Monitorul Apararii si Securitatii si Aleph News

20.10.2021, 18:32 Sursa: mediafax.ro

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.

Din 1959 incoace, Armata Romaniei este aniversata in ziua de 25 octombrie. Ceremoniile prilejuite de aceasta sarbatoare la nivel national aduc in fata trecutul, invariabil. Celebram realizarile fortelor noastre armate si, de cele mai multe ori, ne gandim imediat la teatrele de operatii recente ori mai indepartate.
Mai nou, vedem Armata implicata in campania de combatere a epidemiei de coronavirus si in managementul unor situatii de criza din sistemul public de sanatate, cand un spital intra in colaps de pe urma unei cronice ineficacitati a administratiei civile.
Poate ca de aceea 86,6% din populatia tarii crediteaza Armata Romaniei cu multa si cu foarte multa incredere, asa cum consemneaza cel mai proaspat Barometru de securitate, realizat de Laboratorul pentru Analiza Razboiului Informational si Comunicare Strategica (LARICS), in parteneriat cu Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale (ISPRI) al Academiei Romane, dat publicitatii la jumatatea lunii octombrie 2021.
Cu foarte mare probabilitate, perceptia noastra asupra Armatei este centrata pe partea ei vizibila si tangibila. Fiecare dintre noi are o conexiune cu Armata, fie ca am facut stagiul militar, fie ca avem in diversele categorii de forte bunici, parinti, frati, surori, proprii copii sau diverse rude, fie cunoastem pe cineva foarte apropiat care lucreaza in uniforma militara.
Totusi, exista cel putin o parte nevazuta si civila a Armatei: aceia care lucreaza in planificare si in politica apararii sau cei care dezvolta relatiile Armatei pe plan international. Sunt cei care se pregatesc sa conduca unitati, ministere si, de ce nu, entitati supranationale.
Astazi, Monitorul Apararii si Securitatii, impreuna cu partenerii sai media, iti ofera ocazia de a-i cunoaste pe cei mai reprezentativi din generatia viitorilor lideri care se instruiesc spre a fi in masura sa conduca apararea noastra si a aliatilor in urmatorii 20 de ani.
O sa ii cunosti pe Bianca, Ioana, Stefan si pe George. Sunt licentiati in stiinte economice, studii europene, stiinte militare, relatii economice internationale si, totodata, absolventi ai unor diverse programe de master esentiale pentru cei care vor sa se ocupe de domenii precum diplomatie, solutionarea conflictelor, studii de securitate si administrarea afacerilor. Ei vor fi planificatorii si decidentii de maine.
De ei si de generatia lor va depinde conservarea si multiplicarea avantajelor politico-diplomatice si militare obtinute de predecesori pentru Romania, cu dividendele in planul prosperitatii economice si sociale de care ne bucuram acum si de care, speram, se vor bucura succesorii nostri.
Ii vei cunoaste si pe Alexandra, Ana-Cristina, Ilisca Anisoara, Cosmin-Alin si pe Paul-Cristian. Sunt inca pe bancile Academiilor din sistemul militar, perfectionandu-se in categorii de forte cu care Armata Romaniei tinteste ambitios la orizontul 2040 sa devina una dintre cele mai bine pregatite forte, pentru misiuni nationale, aliate si internationale. Ei vor fi comandantii de maine. De generatia lor va depinde o parte din siguranta noastra personala, respectiv o parte din securitatea nationala.
Pentru ca legatura dintre generatii este la fel de importanta ca insasi valoarea fiecarui contingent de profesionisti, indiferent de domeniu, evenimentul Monitorului Apararii si Securitatii iti aduce contributiile unor oameni consacrati in practica si in teoria politicilor pentru aparare, geopolitica, diplomatie si relatii internationale.
Senatorul Nicoleta Pauliuc, presedinte al Comisiei de aparare din Senat, Ioan Mircea Pascu, fost ministru al apararii si fost vice-presedinte al Parlamentului European, Antonia Colibasanu, profesor la SNSPA, Stefan Popescu, fost secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, precum si George Visan, expert al Institutului Diplomatic Roman, vor intregi paleta de opinii relevante pentru ca intelegerea trecutului, cunoasterea prezentului si schitarea viitorului apararii acestei tari sa iti fie accesibile.
Apararea Romaniei incepe cu armata sa de cetateni informati si pregatiti sa aleaga profesia, domeniul, prioritatile si aliantele menite sa pastreze intacte categoriile cele mai de pret pentru natiunea romana, asa cum sunt ele in Constitutie. Sa nu uitam de ce avem datoria sa dezvoltam fortele armate ale tarii: pentru ca Romania sa fie un stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil.

Legal disclaimer:

Acesta este un articol informativ. Produsele descrise pot sa nu faca parte din oferta comerciala curenta Orange. Continutul acestui articol nu reprezinta pozitia Orange cu privire la produsul descris, ci a autorilor, conform sursei indicate.


Articole asemanatoare